<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41153" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

И български стоки ще бъдат засегнати от търговската война на САЩ с ЕС

03 Октомври 2019
0 596

На българските стоки като сирене, мляко, масло и кашкавал ще бъдат наложени 25% мита при вноса им в САЩ. Заплашени от допълнителни мита са най-вече произведените у нас животински и млечни продукти, като същата мярка ще бъде приложена и към свинското и всички салами. 25% мита ще има и за българските череши, праскови и плодови сокове. 

 

КИТАЙ И САЩ ВОДЯТ ТЪРГОВСКА ВОЙНА. ПЕЧЕЛИ РУСИЯ?

 

Това показва документ, публикуван ден след като Световната търговска организация разреши на Съединените американски щати да наложат мита на Европейския съюз в отговор на дългогодишния спор за субсидиите към самолетния производител "Еърбъс", пише ClubZ

 

 

""

 

 

ТРЪМП ЗАПЛАШИ ЕВРОПА С "ОГРОМНО ВЪЗМЕЗДИЕ" В ТЪРГОВИЯТА

 

Търговският представител на Щатите представи чернова, от която става ясно, че новите мита може да влязат в сила още от 18 октомври. В нея се посочват и основните групи стоки, които ще бъдат засегнати и от кои държави в ЕС те произлизат. Разбира се, България също е включена в списъка.

 

 

""

 

През 2018 година български фирми са изнесли над 160 тона млечни продукти за САЩ. Страната ни изнася основно бяло саламурено сирене и доста по-малко количество кашкавал. Спрямо глобалния внос на млечни продукти в щатите обаче, нашият дял се равнява на едва 0,18% от общото число. Що се отнася до черешите, България е един от най-големите износители на тази стока, но с ориентиация основно към пазара на Европейския съюз. 

 

 

""

 

 

Администрацията на Доналд Тръмп смята да наложи 25% мита върху вноса на едномалцовото уиски. Освен това, допълнителни тежести ще има за вноса на самолети от Франция, Германия, Испания и Великобритания – 10%. 25% мита върху кафе и кафемашини от Германия, 25% мита ще има и върху сирената, маслините и замразеното месо от Германия, Испания и Великобритания. 

 

 

 

Източник: ClubZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции