<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41162" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Един ден Земята ще бъде погълната от съседна галактика, твърдят учени

03 Октомври 2019
0 999

Млечният път един ден ще бъде погълнат от съседната галактика Андромеда, която "изяжда" по-малки звездни системи от милиарди години насам, пише Daily Mail.

 

Учените са картографирали Андромеда, която е два пъти по-голяма от нашата галактика – Млечния път, и са открили останки от други галактики, плаващи вътре в нея. Това означава, че в крайна сметка тя ще и погълне Земята.

 

 

""

 

 

Тази теория не е нова, дори се е появила за първи път преди 15 години.

 

Изследователите прогнозират, че ще изминат четири милиарда години, преди Земята и околните планети да бъдат погълнати от гигантската си съседка. Резултатът от сблъсъка може да бъде катастрофален и да унищожи планети и звезди в двете галактики, ако се разбият заедно или се приближат твърде много една до друга.

 

Все пак има и скептицизъм по това отношение на това катастрофално събитие – че може би е малко вероятно да се случи, тъй като звездите в галактиките са разположени достатъчно нарядко, поради което директните сблъсъци между тях са редки.

 

"Млечният път ще се сблъска с Андромеда след около четири милиарда години", казва д-р Дъгъл Мейки от Австралийския национален университет. "Андромеда има много по-голям и по-сложен звезден ореол от Млечния път, което показва, че е канибализирала много повече галактики, вероятно дори по-големи."

 

Въпреки това, Мейки каза пред CNN, че това събитие е малко вероятно да унищожи нашия свят.

 

"Мисля, че е малко вероятно Земята да бъде физически унищожена от сблъсъка с Андромеда", посочи той. "Не е изключено, но като цяло звездите в галактиките са разположени достатъчно нарядко, така че директните сблъсъци между тах все пак са редки."

 

„Въпреки това е възможно Слънцето да бъде изхвърлено от обединената система на Андромеда и Млечен път чрез сблъсъка в междугалактическото пространство, което ще е риск за живота на Земята", добави ученият. 

 

Ако изобщо тогава го има, добавяме ние. 

 

Изследването е публикувано в списание Nature.

 

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции