<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сидеров се жа...

Напълно парализиран мъж проходи чрез роботизиран костюм, контролиран от ума му (видео)

04 Октомври 2019
0 2068

Напълно парализиран мъж успя да движи своите крайници, благодaрение на специален костюм (екзоскелет), задвижван от ума му. Тибо, на 30 години, сподели, че когато направил първите си стъпки с костюма, се чувствал като „първият човек на Луната“, пише BBC.

 

 

""

 

 

Движенията му, особено ходенето, далеч не са перфектни и роботизираният костюм засега се използва само за тестове в лаборатория. Според френските изследователи обаче този иновативен подход един ден може значително да подобри качеството на живот на пациенти с парализа и инвалиди.

 

 

""

 

 

Тибо претърпял операция за поставяне на два импланта на повърхността на мозъка, които контролират движението на костюма. Шейсет и четири електрода на всеки имплант четат мозъчната активност и изпращат сигнали на близкия компютър. Сложен компютърен софтуер разчита мозъчните вълни и ги превръща в инструкции за движение на екзоскелета.

 

 

""

 

 

Когато Тибо си помисли да "ходи", костюмът действително извършва движение на краката. Така той може да контролира и ръцете си.

 

 

""

 

 

Тибо претърпял жесток иницдент и паднал от близо 15 метра преди четири години.Травмата на гръбначния мозък го оставила парализиран и той прекарал следващите две години в болница. През 2017 г. започва участие в изпитанието на екзоскелета в университета в Гренобъл

 

 

""

 

 

"Това беше като да съм първият човек на Луната. Не бях ходил две години. Забравих какво е да стоиш прав и да се движиш", споделя мъжът. "Беше много трудно да се науча да контролирам костюма, защото това е комбинация от множество мускули и движения", разказа още Тибо.

 

 

 

Източник: BBC

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции