<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41289" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Създателите на "South Park" шеговито се "извиниха" на Китай, заради забрана на сериала им

08 Октомври 2019
0 418

„Извинението” на създателите на сериала – Трей Паркър и Мат Стоун, идва след новината, че Китай е забранил всички епизоди, клипове и съдържание, свързани с дългогодишния комедиен анимационен сериал от китайските стрийминг и социални медийни платформи, в отговор на неотдавнашен епизод, който разкритикува, и осмя страната, като също така сравни президента Си Дзинпин с Мечо Пух.

 

Епизодът, наречен "Band in China", се фокусира върху това, което се представя като тенденция в американската култура, която се приспособява към дадено съдържание, за да се подчини на китайските закони за цензура.

 

„Не си струва да живеем в свят, в който Китай контролира изкуството на моята страна“, казва един от персонажите в епизода.

 

Епизодът включва и сюжетна линия, в която един от тях е хванат да продава наркотици в Китай и като наказание бива изпратен в лагер, подобен на масовите интерниращи лагери в Синдзян, където са задържани около милион души, включително уйгури и други мюсюлмански малцинства.

 

В отговор на всичко това, създателите на "South Park" публикуваха изявление в социалните медии със заглавието „Официално извинение към Китай от Трей Паркър и Мат Стоун".

 

 

""

 

 

„Подобно на Националната баскетболна асоциация, ние приветстваме китайските цензори в нашите домове и сърца", пише в изявлението.

 

НБА пое контрола на щетите тази седмица, след като Дарил Морей, генералният мениджър на отбора "Houston Rockets", изрази подкрепа към продемократичните протести в Хонконг във вече изтрита публикация в Туитър.

 

Асоциацията се дистанцира от позицията на Морей, заради оплаквания от китайски спонсори и медийни компании, които отказаха да излъчват мачове на "Rockets".

 

"Ние също обичаме парите повече от свободата и демокрацията. Си изобщо не прилича на Мечо Пух", продължава извинението, като се позовава на забраната на Китай срещу образа на героя на А.А. Милн, след широкото разпространение на миймове, сравняващи китайския президент с плюшеното мече.

 

 

""

 

 

"Очаквайте нашия епизод 300 тази сряда в 10! Да живее Великата комунистическа партия на Китай! Нека тази есен реколтата от сорго да бъде богата! Вече всичко наред ли е между нас, Китай?".

 

Китайската социална платформа "Weibo" все още не показва резултати за думите „South Park“ на английски или китайски, въпреки че показва съкратени резултати, ако думите са написани на смесен език.

 

Търсенето на "South Park" в подобен на "Reddit" форум – "Baidu Tieba" пък води до известието „За съжаление, резултатите няма да бъдат показани в съответствие със съответните закони, разпоредби и политики“

 

Видео платформата "Youku" също не дава резултати, въпреки че някои клипове все още се появяват в "Tudou" – друга платформа за видео хостинг. Епизодът "Band in China" обаче не е един от тях.

 

 

Източник: Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции