<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41299" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Започва процедура по отстраняване на директора на БНР

09 Октомври 2019
0 342

На днешното си заседание Съветът за електронни медии (СЕМ) стартира процедурата по предсрочното отстраняване на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. Причината за това е безпрецедентното петчасово спиране на програма "Хоризонт" в средата на септември.

 

С три гласа "за" – на председателката София Владимирова, на Ивелина Димитрова и на Розита Еленова бе подкрепена процедурата. Бетина Жотева и Галина Георгиева се въздържаха.

 

Светослав Костов има 5 дни срок за предоставяне на становище. След това Съветът за електронни медии ще пристъпи към гласуване за прекратяване на мандата.

 

 

София Владимирова и членовете Розита Еленова и Ивелина Димитрова се позоваха на чл. 10 и чл. 67 от Закона за радио и телевизия, според които общественото радио трябва да гарантира конституционното право на информация на гражданите, а за системни или груби нарушения отговорност трябва да понесе съответното длъжностно лице.

 

 

Бетина Жотева и новоназначената Галина Георгиева обявиха, че гласуват с "въздържал се", защото към момента няма достатъчно законови основания за прекратяване на мандата на ръководителя на националното радио. Двете посочиха, че имат нужда от още информация, за да вземат решение, като очакват такава от прокуратурата. По думите на Галина Георгиева на този етап "вземането на страна ще бъде емоционално". "Имам нужда от още малко време. Бих искала да зная какво е открила прокуратурата", коментира Бетина Жотева.

 

 

Миналата седмица членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР на обща стойност 27 000 лв. Юристите обаче все още спорят има ли "груби или системни нарушения" в случая и дали се налага отстраняването на Костов.

 

СЕМ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР, ТОЙ ОТКАЗА

 

Очаква се утре главният прокурор Сотир Цацаров да участва в заседанието на временната анкетна комисия в парламента, която бе сформирана с цел да проучи причините за спирането на "Хоризонт", както и твърденита за натиск над журналисти в радиото.

 

ШЕФЪТ НА БНР НАЙ-ПОСЛЕ ПРОГОВОРИ ЗА СПИРАНЕТО НА ПРОГРАМА "ХОРИЗОНТ"

 

Припомняме, че до тази ситуация се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" – отнет. Малко по-късно Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов.

 

 

Късно вечерта пък на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции