<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41332" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Според Фейсбук над 700 хил. деца се интересуват от алкохол и хазарт

09 Октомври 2019
0 665

Около 740 хил. деца се интересуват от алкохол и хазарт. Това сочат данните на Фейсбук, съобщава Гардиън. Социалната мрежа определя малолетни и непълнолетни с подобни интереси на база гледаното от тях съдържание. След това данните може да се използват от рекламодетели, които да изберат на коя точно аудитория да се покаже техният продукт. 

 

"Не позволяваме реклами на алкохол да бъдат показвани на деца и взимаме мерки всеки път, когато подобно нещо се установи. Работим и с институциите, за да помогнем на производителите да намерят точната публика за своите продукти", твърдят от Фейсбук.

 

Компанията обаче позволява на рекламодателите да насочат съобщенията си към точно определена публика, дори тя да е детска, разказват източници на Гардиън. Освен това т.нар. автоматично показване по интереси означава, че хората, които искат да рекламират, могат да избегнат уж строгите правила на Фейсбук и техните реклами да се появят пред публика, вече гледала подобно съдържание. Например деца.

 

Автоматичното категоризиране на потребители от страна на Фейсбук е било критикувано и преди. През май миналата година стана ясно, че социалната мрежа показва определено съдържание на хора, които счита, че имат интерес към ислямската религия, хомосексуализма или либерализма. Използването на подобни критерии обаче е нарушение на европейския регламент GDPR, който изрично казва, че информация за религията или сексуалната ориентация е лична и е под особена закрила. Месец по-късно се разбра, че Фейсбук е отбелязал над 65 хил. от своите руски потребители като интересуващи се от държавна измяна. Подобно клеймо може да донесе сериозни проблеми, особено ако службите за сигурност започнат проверки. В крайна сметка Фейсбук премахна този критерий за делене на потребителите си.

 

 

 

Източник: Гардиън

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции