<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41343" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Носът кара мозъка да иска вредна храна

09 Октомври 2019
0 718

Носът може да е сред основните причини умореният човешки мозък да иска повече мазни и вредни храни. Това сочат резултатите от ново изследване на британски учени, съобщава DailyMail. Те показват, че когато мозъкът е уморен, например от недоспиване, човек е много по-склонен да търси вредни храни като пица, пържени картофи или понички.

 

В експеримента са участвали около 30 души. Учените нарочно са ги карали да спят само няколко часа, като след това на участниците са предлагани обяд, закуска и вечеря наред неограничено количество храни като чипсове и сладки. Учените са открили следната закономерност – когато човек е лишен от сън, той избира храните с повече захар и калории.

 

"Хората, които не се наспиват добре, често търсят по-сладки и мазни храни, което се отразява и на теглото им. Нашето проучване стигна до извода, че липсата на сън прави мозък по-чувствителен към миризми на храни", казва един от авторите на изследването.

 

За да установят как хората реагират на миризмата на храна, учените са изследвали мозъците им с ядрено-магнитен резонанс. Установено е, че частта от мозъка, приемаща информацията от обонянието, става много по-чувствителна при недоспиване. В такива случай е възможно мозъкът да не получава достатъчно информация, но пък да компенсира с изострена чувстителност на миризми и това да е причината повечето хора да избират вредните храни, твърдят учените.

 

Източник: DailyMail

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции