<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41421" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

МВР не разкрива и половината от престъпленията

12 Октомври 2019
0 1181

Под 50% е разкриваемостта на престъпленията през първите шест месеца на 2019 г. Това става ясно от отчета на МВР, цитиран от Mediapool.

 

 

ПОЛИЦАИ СЕ НАПРЪСКАХА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ ЛЮТИВ СПРЕЙ НА ПРОТЕСТА В СОФИЯ (ВИДЕО)

 

 

За половин година са регистрирани 45 988 престъпления. Разкрити са 19 246, т.е. нивото на разкриваемост е 41,9%. От МВР все пак отчитат, че има подобрение с 3,6 пункта по този показател спрямо същия период на миналата година.

 

 

""

 

 

Битовата престъпност

 

Традиционно най-голям дял от общата престъпност се пада на т.нар. конвенционална или битова. Над 86% от всички престъпления са срещу собствеността или личността на гражданите. От общо 39 969 в тази графа над половината са кражби. При тях картината е по-зле от общата. Разкрити са 36% от кражбите. Обикновено на годишна база полицията стига до извършителите на 1/3 от кражбите, което значи, че се разкрива само една от три. 

 

 

ПОВЕЧЕ ОТ 10 ДНИ ХИЛЯДИ ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ НЕ МОГАТ ДА ОТКРИЯТ СТОЯН ЗАЙКОВ

 

 

""

 

 

Организираната престъпност

 

 

През първите шест месеца на година ГДБОП е разбила 54 организирани престъпни групи, пише в отчета. Освен това е работено и по линия на контратероризма. "Провеждат се целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия по пресичане и документиране на опити за използване на територията и гражданите на България за оказване на логистична подкрепа на лица и групи, свързани с терористична дейност. През януари 2019 г. за първи път у нас е проведено разследване спрямо ОПГ с членове с двойно гражданство – българско и сирийско, извършваща престъпления, свързани с финансиране на терористични организации", посочва се в доклада.

 

 

""

 

 

На пътя

 

За половин година при катастрофи са загинали 254 души, което е с 7 повече спрямо същия период на 2018 г. Ранените са над 3500. Основната причина за катастрофите у нас нарушения на шофьорите, пишат от МВР. Това важи за 96% от произшествията. Най-често се кара с висока скорост, отнема се предимство и се правят забранени маневри. С близо 30% се увеличил броят на регистрираните пътни нарушения. За шест месеца полицаите са издали 826 891 за различни провинения.

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции