<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41457" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Близо 40% от пътищата у нас са опасни, сочи държавен доклад

14 Октомври 2019
0 637

Оказва се, че 37,8% от настилката по републиканската пътна мрежа не покрива изискванията за добро състояние и представлява риск за пътната безопасност. Информацията е от доклад на новосъздадената Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", предаде Клуб Z.

 

 

Докладът прави детайлен разрез на цялата пътна инфраструктура в страната, на контролната дейност, на поведението на шофьорите. Чрез него новата агенция се опитва да изведе причините за шокиращия брой катастрофи по родните пътища, както и да направи препоръки за редуциране на инцидентите.

 

Сред направените изводи е, че съотнесено към нивото на ЕС, общата транспортна мрежа в България като цяло е с незадоволително качество. Освен това магистралите и първокласните скоростни пътища остават неравномерно малко в регионален план. 

 

В същото време незадоволително остава и състоянието на банкетите, отводнителните съоръжения, пътеуказателната система, видимостта и други методи на сигнализация, които генерират сериозни рискове за инциденти. Авторите на документа припомнят, че над 20% от пътищата попадат в границите на населени места, което създава допълнителни възможностти за тежки инциденти с човешки жертви. 

 

Те отбелязват и друг минус – липсата на задълбочена координация между службите на Пътна полиция и Агенция "Пътна инфраструктура" по отношение на изграждането на контролнотехнически средства. 

 

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции