<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41583" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Селфи с инструктора ще доказва, че шофирането се е състояло

18 Октомври 2019
0 182

Селфи на кандидат-шофьора с инструктора в колата ще е сред доказателствата, че часът за кормуване е действителен. Това е част от разработвания електронен контрол на часовете за шофиране на кандидат-шофьорите, разработван от министерството на транспорта.

 

КОРУПЦИЯ НА ШОФЬОРСКИ ИЗПИТ

 

 

""

 

 

В телефоните на курсиста и инструктора се качва приложение, с което да се управлява процеса. Електронната система пък локализира автомобила и дава старт на часа. В края на кормуването тя отново локализира местоположението на колата, отчита колко километра са изминати, при каква максимална скорост, при какъв маршрут, кое упражнение е изработено. Часът завършва отново със селфи.

 

ЖЕНА ОБЪРКА ПЕДАЛИТЕ И ПАДНА С АВТОМОБИЛА СИ В РЕКА (ВИДЕО)

 

Това разказа за „24 часа“ Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

 

 

 

""

 

 

Автоинструкторите били съгласни с въвеждането на електронната система. Ще се махнат учебните картони, тъй като всички данни ще бъдат в системата, няма да е нужно да те спират на пътя.

 

Според Георгиев всички се съгласили, че в условията на интензивно движение, на лоша настилка и недостатъчен контрол е нужно да се увеличат часовете за управление, 31 часа кормуване не били достатъчни. Още повече, че работната група в МОН единодушно приела те да бъдат 42 часа. Увеличените часове на управление на автомобил вероятно ще влязат заедно с електронната система за контрол, за да се избегне вероятността инструктори да вземат пари, а да не ги изпълняват.

 

УНИКАЛНИ ШОФЬОРСКИ УМЕНИЯ: КАМИОН С ОГРОМЕН ТОВАР ЗАВИВА НА ТЕСЕН ПЪТ

 

В момента в различните автошколи цената на час кормуване е 18, 20, 25 лв. Министърът е заявил, че единствената цел на евентуалните промени е създаването на контролирана среда, която да премахне възможността за субективна оценка от страна на изпитващите, а оттам и на корупционни практики. 

 

„Ще се монтират нови системи, като се започва отново с видеонаблюдение, което да обхваща всичко, както и датчици, които ще дублират отчитането на грешките, които допуска на изпита кандидатът за книжка. Така ще има възможност да се сравни това, което е отбелязал в таблета като грешки изпитващият, с това, което е отчела системата“, обяснява Георгиев. Това обаче е в процес на разработка и когато са готови, автоинструкторите ще бъдат запознати.

 

 

""

 

 

От автоучилищата са направили предложение инструкторите, които участват в изпита, също да попълват на таблет грешките на своя курсист, а след това да се сравняват с тези, които е отчел изпитващият. Ако има разлики, то системата за видеонаблюдание да бъде арбитър. Ако инструкторът не е отбелязал грешки, да има санкции, ако е рецидив. Например – да му бъде отнето правото да участва при следващи изпити. Георгиев е направил предложение и за създаване на система да рейтинг на автошколите, като се изработят критерии. 

 

 

Източник: 24 часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции