<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41670" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са вече законни

22 Октомври 2019
0 474

От днес абортите и еднополовите бракове в Северна Ирландия са законни по силата на решение на Британския парламент, предаде Франс прес. Прякото управление над британската провинция се осъществява от Лондон, тъй като местната изпълнителна власт е парализирана, пише "Свободна Европа".

 

 

През юли промените бяха гласувани в Уестмининстър и те влизат в сила незабавно. Досега абортите в Северна Ирландия бяха забранени с изключение на случаите, когато бременността застрашава живота на майката. В останалата част на Великобритания абортите са разрешени още от 1967 г. Еднополовите бракове също бяха разрешени навсякъде в Обединеното кралство освен Северна Ирландия.

 

 

„Доживяхме деня, когато казваме сбогом на потисническите закони за абортите, които контролираха телата ни и ни отказваха правото на избор“, написа в Туитър Гроня Тегърт, ръководител на кампании на „Амнести интернешънъл“ в Северна Ирландия.

 

 

От Демократичната юнионистка партия опитаха да блокират закона, но техните усилия бяха без резултат. Северна Ирландия е без изпълнителна власт от януари 2017 г. в резултат на политическо-финансов скандал и институциите ѝ понастоящем не функционират.

 

 

По думи на британския държавен секретар, отговарящ за Северна Ирландия Джулиан Смит, първите еднополови бракове се очакват най-късно в седмицата на Свети Валентин през 2020 г.

 

 

 

Copyright: Радио Свободна Европа/Радио Свобода © 2019 RFE/RL, Inc. Всички права запазени.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции