<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41874" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Обезлесяването на Амазония може да бъде спряно от „чудното дърво“

29 Октомври 2019
0 825

На фона на опустошителните горски пожари в Амазония, дървесен вид, който може да помогне за поддържане на плодородието на почвата, би могъл да внесе малко оптимизъм за тежката ситуация в тропическите гори, пише Индипендънт.

 

Дървото на ингата не само може да расте на много бедна почва, но в крайна сметка да я подобри и да я направи достатъчно плодородна, за да се върнат и другите видове в нея.

 

Междувременно бобовите зърна от дървото може да се продават от земеделските производители, с листата може да се храни добитък и други приложения – което дава на хората няколко причини да инвестират в отглеждането на вида.

 

ВСЯКА МИНУТА ГУБИМ АМАЗОНСКА ГОРА С РАЗМЕРИТЕ НА ФУТБОЛНО ИГРИЩЕ (ВИДЕО)

 

Причината дърветата, от които има стотици видове, да са невероятно полезни е, че те фиксират азот в почвата, който е ключово хранително вещество за растенията.

 

Екосистемите, които отглеждат под своите клони, също са жизненоважно средство за повишаване на екологичното разнообразие и подпомагане на производителите със средства за постигане на още по-голяма финансова възвръщаемост.

 

По-голямото покритие на земята, където се отглеждат инги, също би могло да осигури жизненоважни коридори за дивата природа в Амазония, която все повече се разделя на раздробени райони.

 

Институтът Оуро Верде (Зелено злато), който стои зад инициативата, се надява, че насърчавайки по-голямо биоразнообразие в райони, вече засегнати от пожарите и сечта, може да помогне за смекчаване на някои от последиците от изменението на климата.

 

 

Източник: Индипендънт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции