<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41875" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Медицинската марихуана не помага за лечение на депресия и тревожност, твърдят учени

29 Октомври 2019
0 1060

Няма научни доказателства, че медицинският канабис е ефективен при лечение на хора с психични заболявания, твърдят нови изследвания, цитирани от Daily Mail.

 

 

Австралийски учени прегледали 83 проучвания, включващи 3000 души, за да стигнат до своето заключение. Те не открили доказателства, че канабиноидите облекчават симптомите на шест разстройства – депресия, тревожност, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, Синдром на Турет, Посттравматично стресово разстройство или психоза.

 

Следователно употребата на лекарствен канабис за психични проблеми не може да бъде оправдана въз основа на настоящите доказателства.

 

Това се дължи на липсата на доказателства за тяхната ефективност и на известните рискове. Употребата на канабис, по-специално щамове с високо съдържание на THC, увеличава риска от развитие на психотично заболяване като шизофрения.

 

И за приблизително един от 10 потребители на канабис, които се пристрастяват, това може да причини симптоми като тревожност и безсъние.

 

THC (тетрахидроканабинол) е основното психоактивно съединение в марихуаната, което дава на потребителите специфичното усещане от употребата на растението и също така може да предизвика тревожност при някои пушачи.

 

Доказано е, че медицинският канабис лекува множество състояния, включително артрит и множествена склероза, както и помага на пациенти, които страдат от хронични припадъци. Но новите открития, публикувани в списание The Lancet Psychiatry, посочват, че са недостатъчни доказателствата, че лекарствените канабиноиди подобряват проблемите с психичното здраве като цяло или техните симптоми.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции