<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ЦИК глобява bTV за предизборна агитация в изборния ден по сигнали на ГЕРБ

29 Октомври 2019
0 2347

Централната избирателна комисия глобява БТВ за предизборна агитация в изборния ден. Това стана ясно от две решения, публикувани от ЦИК. Те са по сигнали на партия ГЕРБ относно репортажи, излъчени в телевизията часове преди края на изборния ден. Борисов и съпартийците му подали сигнали за репортажи на телевизията, излъчени между 16 и 19 часа в изборния ден. В тях се описвали проблеми на подбрани областни градове с досегашни кметове от ГЕРБ.

 

 

ГЕРБ ОБВИНЯВАТ BTV В ЦЕЛЕНАСОЧЕН ХЕЙТ СРЕЩУ КАНДИДАТИТЕ ИМ, ПРОЗИРАТ "ТЕЛЕВИЗИОНЕН КОСТИНБРОД"

 

 

Още в неделя Борисов отказа да отговаря на въпроси на репортер от телевизията и се закани, че от партията ще подадат жалби. Пиарът на партията Никола Николов пък обяви в профила си във фейсбук: "Телевизионен Костинброд по бТВ", очевидно визирайки Костинбродската афера, след която Пламен Орешарски се качи премиерския пост.

 

В решението на ЦИК се посочва, че водещите на изборното студио по бТВ Антон Хекимян и Светослав Иванов, с излъчването на репортажите за "перките" и ремонта по "Граф Игнатиев", са допуснали политически внушения срещу участник в кметската надпревара, който на всичкото отгоре не е успял да се защити, защото не е имал думата. бТВ е уличена, че по този начин медията е опитала да повлияе върху гласуването на избирателите, което още не беше приключило.

 

 

""

 

Председателят на ЦИК е упълномощен да наложи две глоби на бТВ, които да се връчат на висшия мениджмънт на телевизията.

 

 

В репортажа за София бил показан ремонтът на “Граф Игнатиев”, а на екрана било изписано “Хубаво е, но не е готово” и “Гаф след гаф”. Ремонтът на “Граф Игнатиев” бе направен в последната година от мандата на Йорданка Фандъкова, която стигна до балотаж за нов мандат.

 

 

Репортажът за Варна пък бил посветен на новия булевард “Васил Левски” и в него се припомняли всички неудачи на строежа. Заради обвинения на местни хора, че булевардът се наводнява, на екрана било изписано: “Тече, всичко тече”. Построяването на булеварда бе една от гордостите на кмета на Варна Иван Портних.

 

 

Материалът за Русе пък бил посветен на мръсния въздух, а в репортажа се показвали снимки от протестите през 1989 г., от които тръгна недоволството, довело до свалянето на режима на Тодор Живков. Досега градът бе управляван от кмета на ГЕРБ Пламен Стоилов, а кандидатката на управляващите Диана Иванова стигна до балотаж с кандидат на БСП.

 

 

Репортаж в изборния ден за Благоевград пък бил по темата как общината е инвестирала във водопровод за минерална вода, който да захранва общински басейн, но вместо това той захранва хотелите на общински съветници в града. Кмет на областния град е Атанас Камбитов (ГЕРБ), който също отива на балотаж.

 

 

От Хасково пък телевизията излъчи репортаж за злоупотреби с общински жилища и с пари от лихвоточки. Скандалът датира от седмица преди изборите. Схемата е действала от 10 години, посочи в репортажа си бТВ. През 2015 г. този град също бе спечелен от ГЕРБ, но партията сне доверието си от кмета Добри Беливанов преди години, а в неделя на първи тур победи новият кандидат на управляващите Станислав Дечев.

 

 

Подобни репортажи за проблемите на областните градове били излъчвани и преди всеки дебат, който бТВ организираше по време на предизборната кампания, твърдят от ГЕРБ.

 

 

 

Източник: ЦИК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции