<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

България изгони дипломат, Русия готви ответни мерки

29 Октомври 2019
0 1666

Заподозреният в шпионаж служител на руското посолство в София все още не е напуснал страната, съобщава БНР. Руското посолство е уведомило в понеделник вечерта българското министерство на външните работи, че разследваният от спецпрокуратурата руски дипломат, все още е в България.

 

Заради това руският посланик Анатолий Макаров е бил поканен  на среща днес в МВнР и му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България. Служителят ще напусне страната в указания срок, казва се в съобщение на руското посолство.

 

Прокуратурата откри шпионин в руското посолство

 

Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това заяви пред журналисти днес руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, съобщи Dir.bg.

 

"Разбира се ние ще разгледаме ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика", каза той.

 

В началото на седмицата от прокуратурата съобщиха, че първият секретар на посолството на Руската федерация в София е бил разследван за шпионаж, като фактите са били потвърдени, но обвинение няма как да бъде повдигнато, тъй като дипломатът има имунитет. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

 

Москва пита защо България арестува приятели на Русия

 

Междувременно от посолството на САЩ в София също коментираха:

 

"Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния. Ние подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, ангажирани с разследването и разкриването на нарушения на българските закони. България е силен съюзник в НАТО и партньор в качеството си на член на ЕС и има неотменимо право да определя своето собствено бъдеще", съобщават от посолството.

 

Източници: БНР, Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции