<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41935" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пентагонът п...

Горя средновековен паметник на Юнеско на остров Окинава в Япония (видео и снимки)

31 Октомври 2019
0 1256

Пожар се разрази в исторически замък на южния японски остров Окинава. Стихията унищожи значителна част от комплекса, символ на древното кралство Рюкю, съобщава The Guardian. Замъкът се свързва и с възвръщането на острова в границите на държавата след Втората световна война. Обявен е от Юнеско за световно културно наследство. 

 

Пламъците избухнаха в замъка Шури, разположен в столицата на острова – Наха, около 2:40 часа сутринта в четвъртък. Огънят бързо се разпространи и към останалите сгради от историческия комплекс, предаде полицията. 

 

 

Горя средновековен паметник на Юнеско на остров Окинава в Япония (видео и снимки)

 

 

Не се споменава за жертви и ранени, но жители от района са били евакуирани, докато пожарникарите се борят със стихията часове наред.

 

Замъкът е популярна туристическа дестинация. Датира от времето на кралството Рюкю, възникнало през 1429 година и продължило съществуването си до втората половина на 19 век, когато било анексирано от правителството в Токио.

 

 

Горя средновековен паметник на Юнеско на остров Окинава в Япония (видео и снимки)

 

 

По-късно замъкът става символ на борбата на Окинава за преодоляване на опустошенията от войната. Повече от 200 000 американци и японци, включително около 50 000 местни жители, загинали в ожесточените 82-дневни сражения от април до юни 1945. Островът и до днес остава територия с голям брой военни бази на САЩ.

 

Като щаб на японската имперска армия, остров Шури е бомбардиран безпощадно от силите на Съединените щати, които окупирали острова до връщането му под японски контрол през 1972 година. Две десетилетия по-късно Япония постига пълна независимост, а реставрацията на замъка продължила до 1992 година, когато е отворен за туристи.

 

Телевизионни кадри показват как грандиозното здание се превръща в скелет буквално за часове, докато близо дванайсет противопожарни екипа се борят за спасяването му.

 

 

 

 

 

Причините за пожара остават неизвестни, но се смята, че първоначалният пламък е дошъл от основната сграда на комплекса. Главният, както и северният храм, са напълно разрушени от стихията. Друга сграда в непосредствена близост е в руини.

 

Замъкът е признат от Юнеско за световно културно наследство благодарение на засилените възстановителни процеси в страната след втората световна война. В него е поместена петвековната история на кралство Рюкю.

 

Горя средновековен паметник на Юнеско на остров Окинава в Япония (видео и снимки)

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции