<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41988" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Заради скандалното изказване на Макрон, България изпраща протестна нота в Париж

02 Ноември 2019
0 6877

Заради скандалното изказване на френския президент Еманюел Макрон, че "предпочита мигранти от Африка, отколкото нелегални българи и украинци", България изпраща протестна нота.

 

МАКРОН: ПРЕДПОЧИТАМ МИГРАНТИ ОТ АФРИКА ПРЕД НЕЛЕГАЛНИТЕ БЪЛГАРИ

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е наредила на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин е извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР.

 

 

""

 

 

„Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди”, каза френският президент в интервю за крайнодясното списание „Valeurs Actuelles".

 

 

Изказването на френския президент предизвика и острите коментари на вицепремиера Красимир Каракачанов и евродепутата Ангел Джамбазки.

 

 

""

 

 

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта. В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като "банди". Това е недопустимо и обидно", написа в профила си във Фейсбук Красимир Каракачанов.

 

Той припомня, че преди век именно във френската столица, под натиска от Съглашението, е подписан "един от най-мракобесните договори", които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи.

 

"Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки. Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи", допълва вицепремиерът. Той е категоричен, че като заместник министър-председател няма да допусне който и да е да се гаври с неговите сънародници.

 

 

""

 

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки също реагира гневно, като описва изявлението на Еманюел Макрон като "елементарна манипулация", опитваща се по недопустим начин да свърже България с престъпност.

 

"Да не говорим, че по техните собствени стандарти подобно обобщение си е чист расизъм. Да, именно расизъм. Настоявам за незабавно обяснение и извинение и ще го търся. Това е все едно цяла Франция да бъде свързана с колаборацията с нацисткия режим или с ужасните деяния на френските колонизатори в африканските и задокеанските територии на тази страна", пише Джамбазки във Фейсбук.

 

 

Източник: MВнР, Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции