<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте уникал...

Слонове в Тайланд са връзвани и "обучавани" с остри куки, за да изпълняват номера (видео)

04 Ноември 2019
0 1150

Десетки туристи финансират азиатски лагер за слонове, където бебетата биват оковавани във вериги, удряни и "обучавани" с остри метални куки и са принудени да изпълняват номера, заради страха от наказание,  установи разследване на The Independent.

 

Свидетели нарекоха центъра „Адският лагер“, описвайки как са заснели млади слонове, които биват дърпани за деликатните им уши, принудени да носят хора на гърба си и да се люлеят напред-назад, поведение, установено от експертите по животни, че е знак за психическо страдание.

 

 

Лагерът за слонове "Maesa" в Северен Тайланд, ежегодно привлича туристи от цял ​​свят, всички желаещи да се доближат до чудатите гиганти. Критиците обаче твърдят, че зад кулисите животните са контролирани от болезнени удари от метални прътове и куки, оставяйки ги „психологически пречупени и страдащи“ от отношението и обучението, което получават.

 

Те обвиняват центъра, че е "фабрика за производство на бебета", където женските слонове често безпощадно се отглеждат, прекарвайки голяма част от живота си в многократна бременност.

 

Дори бъдещите майки са принудени да изпълняват номера, като например рисуване и ритане на топка, по три пъти на ден, често докато са все още оковани във вериги, според разследващите от групата на "Moving Animals", които твърдят, че са заснели насилието.

 

Женските слонове се осеменяват изкуствено многократно, като всеки път прекарват между 18 и 22 месеца в бременност, а след това техните бебета се отглеждат в плен.

 

Малките слончета се отнемат от майките им, когато са на две години, след което биват пускани в тренировъчен процес наречен "фаджан" (phajaan), по-известен като „смачкването“, който се използва в цяла Азия за „разбиване на духа на млад слон“.

 

„Под фаджан, слоновете биват връзвани с въжета, затваряни в тесни дървени конструкции, гладуват и биват удряни многократно с куки, пирони и чукове, докато волята им най-накрая бъде смазана“, съобщава "National Geographic".

 

"Moving Animals" обясни, че този процес се използва, за да принуди слончетата да се превърнат в "машини за пари", забавляващи туристите, които плащат, за да видят бебетата, преди да преминат към по-сложните номера, изпълнявани от възрастните слонове.

 

Някои от тях включват рисуване на картини, докато "щипка" стиска деликатните им уши, за да ръководи четката, хвърляне на остри стрели по балони, ритане на топка и извършване на "мъчително" пресъздаване на вече незаконната сеч в Тайланд, изразяващо се в  издърпване и подреждане на огромни и тежки дървета.

 

Правителството на Обединеното кралство вече обмисля забрана на рекламите за яздене на слонове и продажбата на билети, в резултат на кампанията на организациите "Moving Animals" и "Save the Asian Elephants".

 

Лагерът, който е отворен вече 43 години и има повече от 80 слона в плен, не отговорил на исканията на "The Independent" за коментар, но на уебсайта му пише, че слоновете не могат да бъдат пуснати в дивата природа, тъй като биха били изложени на риск от земеделските производители, които защитават своите ферми и от мини.

 

Също така пише, че слоновете са свикнали да бъдат оковани с вериги, което предотвратява шанса да избягат и че куките се използват само от треньорите, с цел самозащита.

 

Ейми Джоунс, от "Подвижни животни" обаче твърди, че техните разследвания в Азия многократно са показвали, че слоновете биват подлагани на неумолими физически и емоционални страдания.

 

„Мисълта, че тези невинни бебета в лагера Maesa са в началото на живота си в плен, който ще включва остри куки, жестоки "номера" и тежък психологически стрес, е сърцераздирателна“, каза тя.

 

Тя обвини и туристическите компании в заблуждаване на туристите.

 

„За да спаси следващото поколение бебета слонове от живот в нещастие и тормоз, правителството трябва да действа сега и да забрани на британските компании да продават билети за атракции със слонове", добави тя.

 

„Когато бебето е на около две години, треньорите връзват майка му за дърво и бавно влачат бебето далеч от нея. След като се разделят, то бива затворено и отделено от майка си завинаги. След това, използвайки кука, закачена на ухото му,  те учат бебето да се движи –  наляво, надясно, завиване, спиране", сподели анонимен свидетел пред "National Geographic".

 

„За да научим слон да седи, ние връзваме предните крака, а след това един треньор дърпа куката отзад, а другият дърпа въжето, с което са вързани предните крака", сподели Сала-нгам, един от треньорите.

 

 

Източник: The Independent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции