<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42053" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Грешна ли е представата ни за Вселената?

04 Ноември 2019
0 1087

Човешката представа за Вселената, в която живеем, може да е напълно грешна. Нови данни от телескопа Европейската космическа агенция Планк, който изследва формата, размера и историята на Вселената, подсказват за възможна грешка, пише TheIndependent. Това може да извади наяве съвсем нови непознати проблеми.

 

Досега учените считаха, че Вселената е "плоска". Според новите данни обаче може да се окаже друго – че е "затворена". Именно новата представа би могла да доведе до криза в науката. За да се установи това, ще са нужни още проучвания, които да покажат дали досега е пропускана съществена частица от пъзела, или просто учените са имали колебания заради недостатъчно данни.

 

Представата за "формата" на Вселената засяга някои от най-важните научни постановки. В "плоската" Вселена две успоредни линии са безкрайни точно както, ако са нарисувани върху лист хартия. Но ако тя не е такава, в някакъв момент линиите ще се пресекат.

 

Досега учените вярваха, че Вселената може да бъде с формата на лист хартия. Сега обаче авторите на новите данни се осмеляват да оспорят тази представа. Ако Вселената е "затворена", ще се окаже, че човечеството е измервало грешно много показатели. И досега науката спореше за това колко бързо Вселената се разраства, а новите данни от телескопа Планк може да засилят противоречията, тъй като са различни от всичко установено до днес.

 

Източник: TheIndependent

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции