<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42117" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Иран започна работа с нови центрофуги за уран

06 Ноември 2019
0 132

Иранската държава е започнала да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги в подземния ядрен завод Фордо. Това е поредната стъпка на Техеран за съкращаване на задълженията му по ядрената сделка от 2015 г., пише Dir.bg.

 

Новината последва вчерашното изявление на президента Хасан Рохани за ново съкращаване на ангажиментите, поети от страната му пред международната общност за ядрената програма на Техеран.

 

Ден след изтичане на крайния срок, даден от Иран на партньорите по ядреното споразумение, Рохани обяви, че страната му подновява програмата си за обогатяване на уран. Президентът обяви четвърти етап от съкращаване на задълженията на Иран по ядрената сделка, което започна през месец май в отговор на излизането на САЩ от споразумението.

 

Припомняме, че този етап включва подновяване на дейностите по обогатяване на уран в завода във Фордо, на около 180 км южно от Техеран. Заводът бе замразен с влизането в сила на международното споразумение за иранската ядрена програма през 2015 година. 

 

По силата на това споразумение Техеран ограничи обогатяването на уран в замяна на премахване на икономически санкции.

 

Държавният глава обеща, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната агенция за атомна енергия, както и останалите ядрени дейности, подложени на режим на строги проверки. Той обаче даде и срок от два месеца на страните, които все още са част от ядрената сделка (Русия, Китай, Германия, Великобритания, Франция), да отговорят на иранските искания, които се състоят главно в предлагане и задействане на компенсационен механизъм на ограниченията за износ на ирански петрол – след възобновяването на санкциите на САЩ срещу Иран.

 

Реакцията на световните сили не закъсня. Те се обединиха около призиви към Техеран да внимава с действията си.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции