<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42192" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Макрон заяви, че НАТО е в "мозъчна смърт" заради Тръмп

08 Ноември 2019
0 416

Френският президент Еманюел Макрон шокира съюзниците си в интервю, публикувано в четвъртък, заявявайки, че не знае дали ангажиментът на НАТО за колективна отбрана все още е валиден. Той още каза, че алиансът се намира в "мозъчна смърт" поради липса на стратегическа координация и лидерство от страна на САЩ, пише Ню Йорк Таймс.

 

„Това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт за НАТО“, казва Макрон пред сп. „Икономист“. По думите му, САЩ при президента Тръмп „обръщат гръб на нас“, по-специално като изтеглят войски от североизточната част на Сирия без предупреждение. Държавният глава на Франция призова европейците да направят повече в своя защита в името на „стратегическата автономия“.

 

Германският канцлер Ангела Меркел реагира необичайно остро на това изявление, което тя нарече "драстичните думи на г-н Макрон".„Това не е моята гледна точка“, каза Меркел в Берлин, попитана за забележките на френския лидер.

 

"НАТО остава жизненоважно за нашата сигурност", отбеляза още тя.

 

Междувременно държавният секретар Майк Помпео похвали НАТО в източния германски град Лайпциг. „Мисля, че НАТО остава важно, критично, може би исторически едно от най-ключовите стратегически партньорства в цялата история“, каза той.

 

По неговите думи, "НАТО имаше решаващо значение за падането на Желязната завеса, която разделяше Европа в продължение на десетилетия". Според държавния секретар, именно сътрудничеството и „забележителната работа“ на демократичните партньори на НАТО „създадоха свобода и извадиха милиони хора от много, много трудни ситуации.“

 

Помпео продължи да защитава упоритите искания на Тръмп Германия и други съюзници да увеличават военните разходи за целта на НАТО от 2 процента от брутния вътрешен продукт. 

 

Външният министър на Германия Хайко Маас, заедно с Майк Помпео, също осъди изказването на Макрон. "Не вярвам, че НАТО е мъртъв мозък", каза той. „Твърдо вярвам в международното сътрудничество.“

 

Лидерите на НАТО ще се съберат в Лондон за среща на върха на 3 и 4 декември, за да отбележат 70-годишнината на съюза.

 

 

Източник: Ню Йорк Таймс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции