<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42304" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Йорданка Фандъкова положи клетва за четвърти път като кмет на София

12 Ноември 2019
0 416

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София, а заедно с нея това направиха и избраните 61 общински съветници, както и 21 районни кмета в столицата, съобщи Свободна Европа.

 

Това стана на първото заседание на Столичния общински съвет (СОС), което беше предшествано от отслужването на водосвет.

 

В словото си Фандъкова заяви, че вратата ѝ "ще е отворена за разговори, за идеи, за решения". Категорична е още, че няма да подкрепя "популизъм и опити да се използва града, за да се решават партийни задачи".

 

Столичните общинари и кметове се заклеха "да се водят от интересите на гражданите и да работят за тяхното благосъстояние".

 

Йорданка Фандъкова обеща до месец да предложи структурни промени в работата на общината. Нейните заместници ще получат нови ресори – строителство, дигитализация и инвестиции, транспорт, които по думите ѝ ще позволят да се ускори развитието на града. "Единственият начин да отговорим на очакванията за повече ред и бързина е в работата", обобщи тя.

 

Фаворит за председател на СОС е Елен Герджиков от ГЕРБ, който и досега оглавяваше местния парламент. Негови конкуренти са Методи Лалов от "Демократична България" и Милка Христова от БСП. По време на заседанието във вторник общинските съветници ще изберат и заместник-председател на съвета.

 

В новият общински съвет на София най-голяма е групата на ГЕРБ/СДС – 27 съветници. БСП разполагат с 15, "Демократична България" – с 12, ВМРО – с 4, "Атака" – с 2 представители, а независимият Борис Бонев остава сам заради липсата на изборна листа.

 

Очакванията са групата на управляващата партия да няма проблем да състави мнозинство заедно с гласовете на ВМРО, тъй като двете партии имат общо 31 съветници.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции