<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Изчезването на насекомите: незабелязаният апокалипсис

18 Ноември 2019
0 877

Броят на насекомите намалява бързо и вече  41% от видовете са изправени пред изчезване, казват учените. Те наричат този процес "незабелязаният апокалипсис".

 

"Ако тези масови спадове продължват, последиците ще бъдат огромни", твърди Дейв Гулсън, професор по биология от Университета в Съсекс във Великобритания и автор на ново проучване относно намаляването на насекомите.

 

"Три четвърти от нашите култури зависят от опрашителните насекоми. В случай, че спадът продължи, то ние ще загубим голяма част от тях и най-различни плодове, като например ягодите, вече няма да съществуват. Факт е, че не можем да нахраним 7,5 милиарда души без насекоми", каза той пред CNN.

 

В проучването обаче се казва, че все още всички ние можем да реагираме и да предприемем сравнително прости стъпки, за да помогнем да предотвратим това, което учените описват като „катастрофален спад в изобилието и разнообразието от насекоми“.

 

"Насекомите живеят в нашите паркове и градини, а фермерите и градинарите наистина могат да направят промяна. По-голямото предизвикателство е да направим земеделието по-благоприятно за дивия живот и да намалим използването на пестициди. Това би помогнало изключително много", добави той.

 

Числеността на насекомите намалява с всеки изминал ден

 

Вече има съобщения за сривове в популациите на насекоми от Германия до Пуерто Рико, а глобален научен преглед, публикуван по-рано тази година показа, че средно броят на насекомите намалява с 2,5% всяка година, като повече от 40% от видовете насекоми са застрашени от изчезване.

 

В прегледа се твърди и че в Северна Америка вече пет вида пчели са претърпели значителни спадове в популацията си през последните 25 години, като един от тях – пчелата на Франклин, скоро ще изчезне. В Охайо популацията на пеперудите е намаляла с една трета.

 

Във Великобритания, върху която се акцентира, общата популация от по-големите молци е намаляло с 28% в периода от 1968 до 2007 г., а пеперудите също са отбелязали голям спад.

 

Гюлсън твърди, че вече има повече от 70 проучвания, показващи ръста на изчезване на насекоми и други безгръбначни на едно или друго място, но има „огромни пропуски в данните“, особено извън Европа и Северна Америка.

 

"Информацията за популациите от насекоми в тропиците, където живеят повечето от тях, е много малко. Можем само да гадаем какво влияние оказва обезлесяването на тропическите гори на Амазонка, Конго или Югоизточна Азия върху живота на насекомите в тези региони", пише в проучването.

 

Птиците, които често зависят от насекомите като храна и са по-добре изучени, също изчезват на много места, отбеляза Гулсън. Той твърди, че загубата на естествените им среди е най-големият виновник за намаляването на популациите от насекоми в световен мащаб, но използването на пестициди в селското стопанство и изменението на климата също допринасят за това.

 

Какво можете да направите в собствения си двор?

 

Учените предлагат и редица неща, които хората могат да направят, за да помогнат на популациите на насекоми да се възстановят. Във Великобритания градините и дворовете на хората заемат около 430 000 хектара земя – много по-голяма площ от тази, която е защитена от националните паркове, отбеляза Гулсън.

 

Ето и някои от нещата, които са предложени в проучването:

 

– Косете тревата си по-рядко и оставете част от нея да расте. Не премахвайте плевелите като глухарчета, които са важни за пчелите и ги оставете да растат.

 

– Отглеждайте растения, които привличат опрашителни насекоми като пчели и пеперуди – например лавандула, непета и будлея.

 

– Направете си хотел за насекоми, купчина от трупчета или клечки. Те привличат безобидни насекоми и безгръбначни като дървесните въшки, които рециклират хранителните вещества и са храна за редица птици и малки бозайници.

 

– Направете си малко езерце, което ще привлича водни кончета, водомерки и бръмбари.

 

– Апелирайте към местните власти за засаждане на повече дървета по улиците и парковете.

 

– Избягвайте използването на пестициди и насърчавайте властите, фермерите и градинарите да правят същото.

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции