<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42686" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Майкъл Блумбърг се кандидатира за президент на САЩ

25 Ноември 2019
0 316

Милиардерът Майкъл Блумбърг обяви, че ще се бори за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г., пише Свободна Европа.

 

 Целта на 77-годишния бивш кмет на Ню Йорк е „да победи Доналд Тръмп и да изгради наново Америка“, написа той в изявление.

 

Така Блумбърг се присъедини към останалите 17 кандидати, които да бъдат издигнати от Демократическата партия на изборите за президент на САЩ. Сред тях са бившият вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, които са привърженици на увеличаване на данъчната тежест върху богатите.

 

Настоящият президент Доналд Тръмп, който ще се бори за следващ мандат, заяви по-рано през месец ноември: „няма друг, срещу когото толкова да искам да се състезавам, колкото срещу малкия Майкъл“.

 

 

ПЕТ КЛЮЧОВИ ИЗВОДА ОТ МЕЖДИННИТЕ ИЗБОРИ В САЩ

 

 

Майкъл Блумбърг е осмият най-богат човек в САЩ със състояние 54,4 милиарда долара. Започва кариерата си като банкер на „Уолстрийт“, а след това създава бизнес империята си, която обединява фирми в различни сектори.

 

В периода 2001 – 2013 година е кмет на Ню Йорк.

 

От години Блумбърг прави големи дарения за каузи в областта на образованието, медицината, както и политически инициативи.

 

Той все още не е обявил своята предизборна програма, но инициативите, които е подкрепял, показват какви са приоритетите му.

 

Блумбърг е привърженик на по-стриктен контрол върху продажбите на оръжие. Освен това фондацията му дарява големи суми за борба с употребата на тютюн. През последната година той се обяви и срещу употребата на електронни цигари.

 

Една от основните му каузи като бивш кмет на Ню Йорк е намаляването на въглеродния отпечатък на града, а сега той издига това като своя цел за цялата държава. 

 

В областта на здравеопазването се обявява за равен достъп до медицински грижи на всеки американец. Според него разширяването на обхвата на програмата за здравно осигуряване „Обамакеър“ е най-добрият начин това да бъде постигнато. Тук приоритетите на Блумбърг се припокриват с тези на Джо Байдън, който беше вицепрезидент на Барак Обама.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции