<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42761" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Туристическият бранш също е притеснен от въвеждането на регулации спрямо Аirbnb и Booking

27 Ноември 2019
0 551

Свръхрегулацията в туризма е вредна. Онлайн платформите за настаняване като Airbnb и Booking са друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света, и това е предпоставка да идват повече туристи в България. Това обявиха на пресконференция от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) във връзка с внесените от управляващите законодетелни промени за категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите. 

 

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СРЕЩУ BOOKING И AIRBNB: ИСКАТ КАТЕГОРИЗАЦИЯ НА ИМОТИТЕ В САЙТОВЕТЕ ЗА ПОЧИВКИ

 

 

Според туристическия бранш трябва да се подхожда много внимателно при въвеждането на подобни регулации в българския туристически пазар, който според организацията и бездруго е свръхрегулиран.

 

 

""

 

 

Според предложенията на Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти" на практика ще бъде сложен край на такава дейност, а нарушителите ще бъдат глобявани. Сайтове, които допускат нарушението пък ще бъдат спирани, ако предлагат такива оферти. Как платформите ще проверяват кой е получил категоризация от българското министерство на транспорта не е много ясно. 

 

 

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Даниела Стоева заяви, цитирана от ClubZ, че безспорно всеки, който генерира доходи под една или друга форма, трябва да плаща данъци за това и да издава съответните финансови документи.

 

 

Даниела Стоева изтъкна още, че Законът за туризма всяка година се допълва, като непрекъснато се вкарва нов бизнес в регулация. Тя заяви, че Асоциацията не смята, че това би трябвало да влиза в най-строгата форма на регулация.

 

 

Според Румен Драганов от Националния борд по туризъм, готвените промени ще доведат до “излишна административна тежест и нищо друго”. По думите му категоризацията има отношение единственото към местните данъци и такси, а не към отчетността на приходите.

 

 

“Трябва е разтоварване на закона. Ако целта е общините да събират туристическа такса от тези, които отдават чрез Airbnb, просто да кажат кой каква категория е и да плащат съответните стотинки. Специално при Airbnb много лесно могат да се проследят броят на нощувките, защото електронно може да се даде разпечатка колко хора са отсядали”, коментира  Драганов.

 

 

“Хората не са престъпници. Те създават икономика. Всеки който отдава квартира в Airbnb, би трябвало да получава от общината поощрение, че той е довел в града посетители , които са похарчили 200 евро за 3 дни. Обратна трябва да е логиката, не да наказваме тези, които привличат хората, които харчат парите си в магазините или за транспорт и развлечения”, смята Драганов.

 

 

""

 

 

Повече от 3 хиляди софиянци отдават апартаментите си под наем на туристи през платформата Airbnb. 

 

Според предложените промени в Закона за туризма, хотелиерство може да се извършва и в стаи и къщи за гости, които не са част от жилището, но за целта трябва да минат категоризация. Ако тази идея бъде приета от депутатите, собствениците на такива имоти ще имат три месеца на разположение, за да ги категоризират. Ако не го направят и продължат да отдават апартамента си чрез Airbnb, ще бъдат глобявани от 500 до 5 хиляди лева. За фирми предвидената санкция е от 1000 до 10 хиляди.

 

 

""

 

 

“Това е една ненужна бюрокрация, която ще затрудни дейността на такъв тип обекти, защото това са допълнителни регистрации и събиране на едни незначителни такси”, смята Боряна Богданова, която отдава апартамента си под наем на туристи. Тя и семейството ѝ плащат данъци за приходите, които получават от апартамента си. “Доходът, който идва чрез Airbnb, идва по банков път и той няма как да се укрие, дори е много по-надеждно от някои къщи за гости, които взимат пари на ръка и контролът е много по-различен”, казва тя, цитирана от "Свободна Евопа".

 

 

Ако промените бъдат приети, Боряна трябва да има табела с категорията, подобно на хотелите, и удостоверение, че притежава такава. Вносителите на поправките смятат, че така обектът "ще се легитимира пред органите за обществения ред”, а според Боряна много хора ще се откажат.

 

 

Очаквано, има и подкрепа за готвените промени, предимно сред хотелиерите. Ростислава Димитрова, която управлява хотел в Слънчев бряг, казва че досегашната практика с отдаването на апартаменти и квартири онлайн “не е лоялна конкуренция”. “Някои от тях са в сивата икономика и въобще не плащат данъци и смятам, че това трябва да се промени. Хубаво е да има някаква промяна, която да ги следи по-добре”, коментира Димитрова.

 

 

 

Източник: ClubZСвободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции