<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42763" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

За пръв път в историята учени записаха сърдечния ритъм на син кит

27 Ноември 2019
0 1162

За първи път в историята учени записаха сърдечната честота на син кит, разкривайки нова информация за биологията на най-големия бозайник в света.

 

След като са измерили сърдечните ритми на императорски пингвини и китове в плен, изследователи от университета в Станфорд решили да се опитат да измерят сърдечната честота и на дивите китове. Използвайки вендузи, биолозите прикрепили електронни сензори към синия кит и получили изненадващи резултати.

 

Те открили, че синият кит понижава сърдечната си честота до едва два удара в минута, когато се гмурка за храна. В крайната точка на гмуркането ритъмът на сърцето на кита се увеличил до около 2,5 пъти над минимума, след което отново намалял.

 

Когато бозайникът започнал излиза към на повърхността обаче, сърдечната му честота отново се увеличила.

 

Най-високата сърдечна честота на животното – между 25 и 37 удара в минута, била записана на повърхността, когато то дишало и възстановявало нивата на кислород, заявиха учените в доклада си, публикуван в понеделник.

 

Сините китове, които могат да достигнат до около 30 метра дължина, се смятат за най-големите бозайници, които някога са живели на нашата планета и, според учените, резултатите показват, че сърцето на синия кит „работи на ръба на своя предел“ и може да се намерят улики защо сините китове не са се развили до още по-големи размери.

 

"Животните, които оперират във своите физиологични крайности, могат да ни помогнат да разберем биологичните граници на размерите им", каза в изявление Джеръми Голдбоген, асистент по биология в Школата за хуманитарни науки в Станфорд и водещ автор на проучването.

 

„Те също могат да бъдат особено податливи на промени в средата си, които биха могли да повлияят на намирането на храна. Следователно, тези проучвания могат да имат важни последици за опазването на застрашени видове като сините китове", добави той.

 

Изследователите споделиха, че новите открития са изключително интересни, тъй като най-високата сърдечна честота на кита почти надминала прогнозите, а най-ниската е с около 30% до 50% по-ниска от очакваната. Те се надяват да успеят да изпробват своя метод и върху други видове китове, като гърбатите, минке и финвали.

 

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции