<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42769" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Най-добрият суши ресторант в света загуби мястото си в "Кулинарния гид на Мишлен"

27 Ноември 2019
0 873

Той се смята за един от най-добрите суши ресторанти в цяла Япония, но известният гид за ресторанти вече няма да го препоръчва. Защо?

 

Токийският "Sukiyabashi Jiro" е легендарен ресторант не само заради най-висококачественото си суши, но и заради документалния филм от 2011 г. „Jiro Dreams of Sushi“, който превърна готвача Жиро Оно в международна знаменитост.

 

 

""

 

 

Най-новото издание на "Кулинарният гид на Мишлен" за Токио вече няма да препоръча ресторанта на Оно, но не защото качеството на храната е спаднало, а защото е почти невъзможно обикновен човек да яде там.

 

"Забелязахме, че "Sukiyabashi Jiro" вече не приема резервации от широката общественост, което го поставя извън нашия обхват", заяви представител на Мишлен в изявление.

 

"Политиката на Мишлен е да въвежда ресторанти, където всеки може да отиде да яде", добави той.

 

Ресторантът с 10 места, който бе първият в света с три звезди на Мишлен, вече е известен с това, че резервациите там са почти невъзможни, но интересът тепърва се увеличава, след като знаменитости и държавни ръководители споделят снимки от мястото.

 

 

""

 

 

Най-известният пример е, когато през 2014 г., тогавашният американски президент Барак Обама вечеря там с японския премиер Шиндзо Абе и заяви, че това е най-доброто суши, което някога е ял.

 

 

""

 

 

Културата на ресторантите в Япония е значително по-различна от тези в другите страни по света. Много от резервациите в топ ресторантите са запазени за редовните посетители и приятели на готвача, и не са достъпни за случайни хора. Някои топ ресторанти също така приемат резервации за "чужденци" единствено чрез портиери в хотели от изключително висок клас.

 

Англоезично съобщение на уебсайта на "Sukiyabashi Jiro" също така предупреждава и бившите посетители, че може да е трудно да вечерят пак там.

 

"В момента изпитваме трудности при приемането на резервации и се извиняваме за евентуалното създадено неудобство към нашите уважаеми клиенти", пише в съобщението.

 

"Въпреки това, тъй като в нашия ресторант могат да се настанят само до 10 гости наведнъж, тази ситуация вероятно ще продължава. Моля, имайте предвид също така, че няма да можем да приемаме телефонни резервации", пише още в него.

 

Оно, който е на 94 години, все още работи в именувания на него ресторант, но вече в тандем с по-големия си син.

 

 

""

 

 

Новината за отстраняването на ресторанта от гида на Мишлен идва след натоварен и спорен месец за прочутата "библия на храната".

 

Миналата седмица главният готвач от Сеул – Ео Юн-гуон обяви намерението си да съди Мишлен за включването на неговия ресторант "Ristorante Eo" в техния гид.

 

Той твърди, че компанията е включила ресторанта въпреки неговото несъгласие и вече е подал жалба в Южна Корея, позовавайки се на закона на страната срещу обществените обиди.

 

"Кулинарният гид на Мишлен е една жестока система. Това е най-жестокият тест в света, защото принуждава готвачите да работят неуморно около година в очакване на тест, като дори не знаят кога ще се случи", каза той пред CNN.

 

Междувременно дело срещу Мишлен, заведено от френския готвач Марк Вейрат, започна тази седмица. Вейрат твърди, че той е загубил една от трите си звезди на Мишлен поради неразбирателство при приготвянето на суфле, като също така твърди, че инцидентът го е стресирал и го накарал да изпадне в депресия.

 

Мишлен са известни със своите тайни, особено по отношение на критериите си за разглеждане и оценяване на ресторанти.

 

 

Източник:  CNN

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции