<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42832" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Китай ще вземе мерки в отговор на закона за подкрепа на протестите в Хонг Конг, подписан от Тръмп

28 Ноември 2019
0 478

Китай предупреди САЩ в четвъртък, че ще предприеме "сериозни мерки за противодействие" в отговор на американското законодателство, подкрепящо антиправителствените протести в Хонконг и заяви, че опитите за намеса в управлявания от Китай град са обречени на неуспех.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон в подкрепа на протестиращите в Хонг Конг, въпреки гневните възражения от Пекин, с който закон има за цел да постигне сделка за прекратяване на търговската война.

 

ПРОТЕСТИТЕ В ХОНГ КОНГ СА ЛИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ВЛАСТЕЛИНА СИ ДЗИНПИН (ВИДЕО)

 

Законът изисква министерството поне веднъж годишно да удостоверява, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдае благоприятните условия за търговия в САЩ, които са помогнали на територията да се развива като световен финансов център. Той също така заплашва и със санкции при нарушение на правата на човека.

 

Пекин предупреди, че САЩ ще поемат последствията от противодействието на Китай, ако продължат да действат произволно по отношение на Хонконг, пише в изявление на външното министерство.

 

Подкрепеното от Пекин правителство на Хонконг заяви, че законодателството на САЩ е изпратило грешен сигнал до демонстрантите и "ясно се намесва" във вътрешните работи на независимия град.

 

Антиправителствените протести разтърсват града от шест месеца, като на моменти принуждаваха предприятията, правителството, училищата и дори международното летище да затворят вратите си.

 

През последната седмица финансовият център се наслаждава на рядко затишие по отношение на насилието, след като местните избори в неделя донесоха победа за кандидатите подрепящи демокрацията.

 

  ПРОТЕСТИРАЩИ В ХОНГ КОНГ САМИ СЪБРАХА БОКЛУКА СИ СЛЕД ДЕМОНСТРАЦИИТЕ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Полицията в Хонконг обаче успя да влезе университетски кампус в четвъртък, в края на близо двуседмична обсада, в която се наблюдаваха някои от най-тежките сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност, които разтърсиха бившата британска колония.

 

Екип от около 100 полицейски служители влезе в очукания градски политехнически университет, за да събере доказателства, премахвайки останалите опасни предмети, включително бензинови бомби, които са останали разпръснати из кампуса.

 

Не беше ясно дали на място са останали протестиращи, но служители заявиха, че всеки, който бъде намерен ще получи незабавна медицинска помощ.

 

Демонстрантите в Хонконг протестират заради намесата в свободите, обещани на бившата британска колония, когато тя се върна под китайско управление през 1997 г.

 

Китай отрича да се намесва и твърди, че е ангажирана с формулата "една страна – две системи", въведена в миналото и обвинява чуждестранните сили в разпалването на вълнения.

 

Политехническият университет на полуостров Коулун бе превърнат в поле за битка в средата на ноември, когато протестиращите се барикадираха и се сблъскаха с полицията под градушка от бензинови бомби, водни оръдия и сълзотворен газ. Около 1100 души бяха арестувани миналата седмица, като някои се опитвали да избягат.

 

 

""

 

 

 ПОЛИЦИЯТА В ХОНГ КОНГ АРЕСТУВА 20 ДУШИ СЛЕД НОВИ ЯРОСТНИ СБЛЪСЪЦИ (ВИДЕО)

 

Повече от 5800 души са арестувани от юни насам, като броят им нараства експоненциално през октомври и ноември, когато насилието ескалира до много по-високи нива

 

Чоу Ят-Минг, висш полицейски служител, който участвал в претърсването на кампуса в четвъртък заяви, че ако полицейски служители се натъкнат на останали протестиращи по време на "разчистващата" операция, медицинската помощ, а не арестите ще бъде тяхна цел.

 

 

Източник: Insider

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции