<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42924" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как хем да не спираме да пътуваме, хем да не унищожаваме планетата си (снимки)

02 Декември 2019
0 729

Трудно е да съвместим удоволствието от пътуването с нарастващия проблем с въглеродните емисии, напомнят ни от CNN. Да „озеленим” ваканциите си като практикуваме по-щадящи методи на пътуване е движение, което набира все повече привърженици. 

 

 

""

 

 

Все повече хора се чувстват ангажирани заради въздействието на самолетните полети върху околната среда. По-рано тази година шведският термин flygskam или „срам от летене” бе обявен за отговорен за 8-процентния ръст при железопътните пътувания в страната.

 

Не само въздушният трафик обаче създава въглероден отпечатък. В доклад за 2018 година от списание “Nature Climate Change” се сочи, че туризмът е пряк причинител на около 8% от глобалните емисии на парникови газове. А пазаруването и хранителните продукти са „значителни” участници.

 

Но докато мнозина обещават да се откажат изцяло от летенето, други искат да направят пътуванията си по-устойчиви, не само от гледна точка на средствата за придвижване, но преди всичко в избора на дестинация и какво причиняват на мястото, където се озовават.

 

 

""

 

 

Според някои проучвания една трета от пътуващите активно се интересуват от екологични инициативи, преди да направят резервация. Въпреки че отказът от летене значително намалява въглеродните емисии, местните общности по света разчитат на туризма като основен източник на препитание.

 

 

""

 

 

Преминаването през много и различни дестинации за ден има слабо въздействие върху местната икономика, но увеличава въглеродния отпечатък и силно влияе върху инфраструктурата. Ето защо престоят на едно място и намаленият брой дестинации намалява замърсяването. 

 

 

""

 

 

Много хора избягват пренаселени туристически дестинации, но вместо това може да се избира сезон, който е извън туристическия пик за мястото. Така можем да посетим световните туристически забележителности като намалим стреса от тълпите и угризенията, че вредим на околната среда.

 

Да си носим съд за вода за многократна употреба и принадлежности за хранене също е добро решение в случаите, когато не знаем кога и къде ще изпитаме нужда от храна или напитки.

 

 

Добре е да избягваме вътрешните полети в страните които посещаваме. Влаковия превоз е за предпочитане в този случай, а също и автобусните превози. Ако сте на място, където обществения транспорт е кът, тогава и автомобилът е опция, стига да пътувате с възможно най-много спътници.

 

 

И след като вече сте там, ходете пеш или карайте колело колкото е възможно повече.

 

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции