<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42948" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В Непал започна най-голямото клане на животни в света, въпреки забраните за ритуала

03 Декември 2019
0 1987

Изповядващите индуизъм започнаха да убиват хиляди биволи в ритуал, който се смята за най-голямото жертвоприношение на животни в света и се провежда на всеки пет години в отдалечена точка на Непал, въпреки усилията за прекратяване на кръвопролитията.

 

Фестивалът Гадимай започна в ранните часове на вторник, на фона на строги мерки за сигурност, с церемониалното клане на коза, плъх, пиле, прасе и гълъб, а след това местен шаман предложи кръв от пет точки на тялото си.

 

Накрая, около 200 касапи с наточени ножове влязоха в заградена арена, по-голяма от футболно игрище и започнаха клането на няколко хиляди биволи, докато развълнувани поклонници се изкачваха дори по дърветата, за видят жертвоприношенията.

 

 

""

 

 

"Жертвоприношенията започнаха днес… Ние се опитахме да не ги подкрепим, но хората имат вяра в традицията и дойдоха", заяви Бирендра Прасад Ядов от организационния комитет на фестивала.

 

Хиляди богомолци от Непал и съседна Индия бяха прекарали дни на открито преди събитието в село Бариярпур, близо до индийската граница.

 

„Вярвам в богинята. Майка ми я беше помолила за доброто здраве на сина ми “, каза един от тях – Раджеш Кумар Дас, на 30 години, държейки коза, която е донесъл за жертвоприношение.

 

Приблизително 200 000 животни, вариращи от кози до плъхове, бяха заклани по време на последния двудневен фестивал в Кадимай през 2014 г., проведен в чест на индуистката богиня на силата.

 

Мнозина се надяваха вековната традиция да приключи, след като властите обявиха забрана през 2015 г., а върховният съд на Непал нареди правителството да възпрепятства кръвопролитието само година по-късно. Активистите за правата на животните обаче твърдят, че правителствените агенции и храмовете не са успели да приложат тези регулации.

 

В резултат индийските гранични власти и доброволци иззеха десетки животни през последните дни, пренесени през границата от нелицензирани търговци и поклонници, но това за съжаление не успя да спре потока.

 

Според легендата, първите жертвоприношения в Бариярпур са извършени преди няколко века, когато богинята Гадимай се явила насън на затворник и го помолила да построи храм в нейна чест.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции