<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42952" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Марк Зукърбърг защити решението на Facebook да не премахва политически реклами с невярна информация

03 Декември 2019
0 240

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг защити решението на компанията да не сваля политическите реклами, които съдържат невярна информация и сравни алтернативата с цензура.

 

Оспорен от aмериканскaта медия CBS, заради политиката, която предизвика опасения относно дезинформационните кампании, които биха могли да променят хода на изборите, Зукърбърг отказа да се ангажира с каквито и да било промени.

 

„Това, в което вярвам е, че в една демокрация е много важно хората да виждат сами какво казват политиците, за да могат сами да преценяват за кого да гласуват и, знаете ли, не мисля, че частна компания трябва да цензурира политици или новини“, каза той.

 

Гейл Кинг, водещ на шоуто на CBS – "This Morning", посочи, че 200 служители във Facebook вече са изпратили писмо към Зукърбърг с молба да промени решението си, защото „свободната реч и платената реч не са едно и също нещо“. Основателят на Facebook обаче останал непоклатим.

 

„Е, това очевидно е много сложен въпрос и хората имат много различни мнения. В края на деня просто мисля, че в една демокрация хората трябва да могат сами да видят какво говорят политиците и да преценят техния характер“, каза той.

 

Зукърбърг бе подложен на критика от депутати, които предупредиха, че президентските избори през 2020 г. ще бъдат повлияни от платените фалшиви новини и реклами, разпространявани в платформата.

 

Подобни страхове имаше и във Великобритания преди общите избори този месец. Тогава Facebook премахна реклама на консерваторите, за която според платформата, репортери на BBC привидно декларират "безсмисленотo забавяне на Брекзит", докато всъщност репортерите са цитирали политици, включително премиера Борис Джонсън.

 

BBC помоли партията на торите да свали рекламата, но молбата им беше отхвърлена. Facebook обаче се съгласи, поради притеснения относно „интелектуалната собственост“.

 

Голямата роля на Facebook в разпространяването на фалшиви реклами и новини към гласоподавателите беше подчертана след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Компанията е обвинена и в предоставяне платформа и глас на екстремистки групи, след като наскоро "The Guardian" съобщи как две бели националистически организации продължават да ръководят страници във Facebook месеци след обещаната забрана.

 

По време на предаването  Кинг попита Зукърбърг за срещата му с Тръмп в Белия дом през октомври, с оглед на това, че преди това Тръпм заяви, че Facebook не трябва да забранява политическите реклами.

 

„Говорихме за редица неща, които му хрумнаха и по темите, за които сте прочели в новините около нашата среща", заяви Зукърбърг относно темата.

 

"Не. Искам да кажа, не мисля, че това е… мисля, че някои от нещата, за които хората говорят или мислят, че се обсъждат по време на тези срещи, всъщност не работят по такъв начин. Също така, искам и да уважа факта, че това беше частна вечеря и… частна дискусия“, отговори Зукърбърг на въпроса дали Тръмп го лобира.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции