<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42957" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Последното десетилетие е най-горещото в историята, твърдят учени

03 Декември 2019
0 116

Последното десетилетие бе придружено с „изключителни“ горещини по света и бе най-топлото в историята, след като океаните също се затоплиха до рекордни нива и станаха значително по-кисели, твърди Световната метеорологична организация (СМО).

 

Температурите за годините от 2010 г. до 2019 г. са се покачили с около 1,1 градуса по Целзий над средните за прединдустриалния период, показвайки колко близо светът се приближава до затоплянето от 1.5 градуса, за което учените казват, че ще има драматични социални последици, ще причини екстремни метереологични условия и загуба на жизненоважни екосистеми.

 

Предварителните констатации от "Състоянието на глобалния климат" – годишно проучване, публикувано от Световната метеорологична организация, показват, че тази година е на път да бъде или втората, или третата най-топла в историята на човечеството.

 

Върху сушата въздействията от януари до октомври включват продължителна суша, горещи вълни и наводнения на всички обитавани континенти, а в моретата и океаните също са се наблюдавали топлинни вълни.

 

През изминалата година горните нива на океаните, измерени за пръв път от 50-те години на миналия век, надвишават досегашните рекорди от тази година, като океаните преживяват вече около месец и половина необичайно високи температури. Големи площи от североизточния Тих океан показват признаци на силни топлинни вълни, а ледовете в Арктика през септември също имаха рекордни темпове на топене в историята. 

 

Окончателната версия на доклада обаче ще бъде публикувана през март следващата година.

 

Петери Талас, генералният секретар на СМО заяви, че въздействието на повишаващите се концентрации на въглерод в атмосферата стават все по-притеснителни, както се вижда от екстремните метеорологични събития през тази година.

 

„Топлинните вълни и наводненията, които някога се случваха веднъж на век, вече стават все по-чести. Страните от Бахамските острови до Япония и Мозамбик претърпяха опустошителни тропически циклони, а огнените пожари преминаха и през Арктика и Австралия“, заяви той.

 

Талас също така предупреди, че по-хаотичните модели на валежи представляват заплаха за реколтите, което в комбинация с увеличаването на населението би означавало „значителни предизвикателства за хранителната сигурност на уязвимите страни в бъдеще“.

 

Резултатите бяха публикувани точно във времето, когато световните правителства се събраха в Мадрид на важна конференция на ООН относно климата. В понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че макар технологиите и икономическите средства за борба с климатичния хаос да са налични, липсва политическата воля.

 

Той призова световните лидери и правителства да обърнат внимание на младите хора, които „проявяват забележително лидерство и мобилизация“.

 

Последните данни на СМО показват, че затопляне става все по-бързо и интензивно, предупреди Кийт Шийн, преподавател по метеорология и климатични науки в Университета в Рединг, Англия.

 

„Всяко от последните четири десетилетия е било с 0,1 до 0,2 градуса по-топло от десетилетието преди това. Нивата на въглероден диоксид продължават непрестанното си покачване, а нивата на метан нарастват много по-бързо, отколкото през предходното десетилетие. Ако нещата не започнат да се променят бързо и значително, то ще бъде все по-трудно и по-трудно да се изпълнят целите на Парижкото споразумение“, каза той.

 

Докато средните температури на пръв поглед изглежда се покачват незначително през десетилетията, привидно ниските стойности прикриват истинското въздействие върху живота на хората, обясни Грант Алън, професор по атмосферна физика в Манчестърския университет.

 

„Това покачване на температурата не означава просто по-топли лета, а и увеличена честота на екстремно време в световен мащаб – суша, горещи вълни, наводнения и промяна в честотата и интензивността на тропическите циклони.

 

Тези въздействия са реални и се случват в момента, като оказват огромен натиск върху общностите и държавите… Казано по-просто, те създават по-нестабилен свят и вече оказват дълбоко влияние върху нашите екосистеми и биоразнообразие“, каза той.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции