<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42977" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Потреблението на въглища в световен мащаб намалява, но по-слабо от предходната година

04 Декември 2019
0 90

Изненадващо намаление на използването на въглища в Европа и САЩ е причината за по-ниски от очакваните въглеродни емисии през 2019 година, пише Свободна Европа. Това се казва в доклад на Световната метеорологическа организация в Женева, публикуван във вторник.

 

 

Намаляването на търсенето в Китай и Индия също е допринесло за забавяне на производството на парникови газове с 0.6 на сто спрямо прогнозите. Въпреки това, то е по-малко отколкото през миналата година, когато редуцирането на емисиите на СО2 е било с 2.1% повече от очакваното.

 

 

КОНЦЕНТРАЦИИТЕ НА ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ МИНАХА ВСЯКАКВИ РЕКОРДИ

 

 

Причината за по-бавното съкращаване на емисиите е продължаващото нарастване на използването на петрол и природен газ.

 

 

Според изследване емисиите от горски пожари в Амазония и Индонезия са произвели 6 милиарда тона СО2 през настоящата година, което е около 0.8 млрд. повече от предходната година.

 

 

“Горещите вълни, наводненията, които са се случвали веднъж на столетие, стават по-чести“, предупреди генералният секретар на Световната метеорологична огранизация Петери Талас.

 

 

Резултатите са ясни. Страни от Бахамите до Япония и Мозамбик през тази година пострадаха от разрушителни тропически циклони. Горски пожари обхванаха Арктика и Австралия. Киселинността на морската вода се е повишила с 26%, разрушавайки морските екосистеми, а нивата на леда в Арктика и Антарктика са рекордно ниски, според организацията.

 

 

Според учените съществените промените в климата са и водеща причина за увеличаващия се глад на Земята.

 

 

Ако иска да се спаси от последствията от промените в климата, човечеството трябва да намалява нивото на емисиите със 7.6 процента годишно до 2030 г.

 

 

ООН ПУБЛИКУВА НОВ ДОКЛАД, ПОКАЗВАЩ НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СПЕШНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции