<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45722" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кислородът в океаните свършва, предупреждават учените

07 Декември 2019
0 2374

Промените в климата и замърсяването на околната среда намаляват количествата на кислород в океаните, твърдят учени, съобщава BBC.

 

По този начин се създава директна опасност за съществуването на редица морски видове, сред които рибата-тон и акулите. Ситуацията се влошава през годинитер, сочат данните. Ако през 60-те години на миналия век учените са знаели със сигурност за 45 зони в океаните с намалени нива на кислород, днес те са около 700. 

 

С увеличаването на количествата вългероден диоксид, изхвърлен в природата, вредите стават все по-големи. Водата става все по-топла, а кислородът в нея намалява. Според учените за периода 1960 г. -2010 г. намалението е 2% в световен мащаб. На някои места обаче то е около 40%. Дори и малките промени във водната среда, влияят върху живота в нея, подчертават специалистите. 

 

"Не само, че през последните години загубата на кислород се увеличила с четворно, но и най-оптимистичните прогнози сочат, че тази тенденция ще продължи", твърдят учените. За някои видове това може да се окаже фатално и те да изчезнат.

 

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции