<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45728" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Скулптор изяде произведение на изкуството – банан за 120 хил. долара

08 Декември 2019
0 2956

Най-нашумялото произведение на изкуството от последната седмица – банан, залепен с тиксо за стената – бе изяден от склуптор. Творбата завърши пътя си, след като американецът от грузински произход Дайвид Датуна, заяви, че е гладен, съобщава Гардиън

 

Банан, залепен с тиксо, бе продаден за 150 000 долара като произведение на изкуството

 

Произведението на изкуството бе изядено в галерия в Маями, малко преди Датуна да го погълне. Дни по-рано бананът бе продаден за 120 хил. долара, заедно с още едно свое издание, а за трето такова се очаква цената да достигне 150 000 долара. Основателят на галерията Еманюел Перотин твърдеше, че това "символ на глобалната търговия и класически обект на хумора". Творбата бе наречена "Комедиант". Неин автор бе Маурицио Кателан.

 

""

 

Макар че бананът е изчезнал, купувачите му не са изгубили всичко, пише Гардиън. Те така или иначе щяха да се сблъскат с разлагането на плода в някакъв момент. За сметка на това те са закупили творбата със сертификат за автентичност, т.е. могат да използват и друг банан.

 

""

 

"Датуна не унищожи произведение на изкуството. Бананът е само идеята", твърди Лусиен Терас, директор в галерията в Маями.

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции