<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Водопадът Виктория в Южна Африка вече почти напълно пресъхна

09 Декември 2019
0 3858

Дебитът на един от най-емблематичните водопади в света – Виктория продължава драстично да намалява, след продължителната суша в Южна Африка.

 

Водопадът, който се намира между Замбия и Зимбабве, почти напълно е пресъхнал и някога оглушителният звук от падащата вода, която се чуваше в дефилето почти е изчезнал.

 

Вместо това няколко малки басейна с вода са се образували под скалата, след като нивата на вода паднаха с 50 процента – най-високият спад през последните 40 години.

 

Климатичната криза е главният виновник в драматичната промяна на водопада, като президентът на Замбия отправи пряко съобщение към западните държави с молба да следват обещанията си за намаляване на вредните емисии и опазването на околната среда.

 

 

Шокиращи снимки също така показват и разрушителните ефекти от сушата върху водопада и района, като зеленината вече е заменена от покафенели треви, а река Замбези в момента е осеяна със скали.

 

 

""

""

 

 

В изявление насочено към спиране на кризата, президентът на Замбия – Едгар Лунгу посочи и щетите, нанесени от глобалното затопляне.

 

"Това е сериозен проблем… истински проблем. Изненадващо е, че  хората го тривиализират и казват, че климатичните промени не са реални. Вероятно живеят в различен свят, но в този свят, в който ние живеем, усещаме ефектите от изменението на климата и опостушителните последствия, а това се отразява на всички", каза той пред Sky News.

 

Местната агенция по туризма обаче отхвърли притесненията на президента и заяви, че бъдещото съществуване на водопада не е в опасност.

 

„Нормално е да има по-ниско количество вода през това време на годината, но водопадът никога няма да пресъхне. През последните години нивата на водата са по-ниски, отколкото преди това, но той не е пресъхнал", каза неин говорител.

 

 

""

""

 

 

100-метровият водопад е впечатляваща природна забележителност и привлича хиляди туристи всяка година. В резултат на сушата не само ще пострада местната иконимика, но и дивият живот в околността и националните паркове на Южна Африка.

 

Смята се, че почти осем милиона души в Зимбабве разчитат на хранителни пакети от доставчици на помощ от чужбина, а проектите за опазване на видовете са разширени.

 

 

Източник: Daily Mail

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции