<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45891" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Apple избегна повишение на цените на продуктите си след сделката за митата между САЩ и Китай

13 Декември 2019
0 1943

Търговска сделка относно митата за вноса на техника от Китай, обявена по-рано от Доналд Тръмп, спаси Apple от повишаване на цените или от "изяждането" на тези увеличения на някои от най-популярните ѝ продукти, включително iPhone.

 

Според Bloomberg, който цитира анализатора от "Wedbush Securities", Дан Айвс – топ моделите на Apple биха могли да бъдат засегнати с 15-процентова тарифа, което се равнява на поскъпване на цената от около 150 долара за базовия модел на iPhone 11 Pro, ако сделка не бе постигната.

 

Тарифите бяха определени да влязат в сила на 15 декември и щяха да засегнат iPhone, iPad и линията MacBook, сред останалите продукти.

 

"Тръмп направи ранен коледен подарък на Apple", каза Айвс в съобщение към инвеститорите, получено и от Bloomberg.

 

Ако тази тарифа не бе отхвърлена, тя щеше да бъде сериозен удар за Apple и щеше сериозно да нарани веригата за доставки и търсенето по време на празничния сезон“ , добави той

 

От Apple обаче отказаха коментар.

 

Търговската война между САЩ и Китай, която Тръмп води от самото начало на мандата си, ескалира драматично през миналата година, като се завъртя около редица продукти от американски компании, които произвеждат предимно в китайски фабрики. Apple е може би най-известната от засегнатите компании, като се има предвид огромния обхват на операциите ѝ в Китай и силните връзки на Apple с Пекин.

 

  КИТАЙ И САЩ ВОДЯТ ТЪРГОВСКА ВОЙНА. ПЕЧЕЛИ РУСИЯ?

 

Въпреки че компанията разработва стратегии за действие в извънредни ситуации и преместване на производството на други пазари, като Индия и Виетнам, изпълнителният директор Тим Кук многократно лобира Тръмп или да изключи продуктите на Apple от новите тарифи, или да постигне сделка, подобна на сегашната, която да сложи край на ескалацията.

 

Тръмп понякога публично отказваше исканията на Apple, свързани с определени продукти и компоненти, а през септември компанията бе ударена с поредната 25-процентна тарифа за частите, нужни за производството на новия Mac Pro, след като  Службата на постоянния търговски представител на САЩ отхвърли поредното искане на компанията за освобождаване от мита.

 

НОВИЯТ И НАЙ-МОЩЕН MAC PRO ЩЕ СТРУВА 52 599 ДОЛАРА (92 816 ЛВ.)

 

Apple също носи и основната тежест от тарифите за Apple Watch, AirPods, iMac и системата HomePod, съобщава Bloomberg, но те могат да бъдат премахнати като част от новата сделка.

 

Засега Apple не е повишила цените на нито един от своите продукти вследствие на търговската война, но анализаторите предполагат, че независимо дали ще ги повиши или ще преглътне разходите, то това ще има осезаемо отрицателно въздействие върху печалбите му.

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции