<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46005" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Масови стачки заради пенсионната реформа във Франция на "черния вторник"

17 Декември 2019
0 889

Недоволни изпълниха отново улиците на големите градове във Франция във вторник срещу планираната пенсионна реформа, съобщава Politico. Министър-председателят Едуар Филип ще се срещне с представители на протестите, за да преговаря с тях в сряда и четвъртък. 

 

 

Новата пенсионна реформа няма да промени правната възраст за пенсиониране, която сега е 62 години. За да получат обаче пълна пенсия работниците, те ще трябва да служат до навършване на 64-годишна възраст.

 

 

Стачкуващите започнаха да изпълват улиците на големите градове в страната още от сутринта, а в столицата Париж протестиращите се събраха в следобедните часове. Стачката засегна основно транспорта, като работническите профсъюзи предвиждаха "черен вторник" за този отрасъл. Държавната железопътна компания на Франция обяви, че ще се движат само 5 процента от регионалните влакове и един от общо четири високоскоростни влакове TGV.

 

 

""

 

 

Някои училища затвориха врати след като учители се включиха в стачките. Пожарникари и медицински лица също станаха част от протестите, а много паметници на културата, включително Версайския дворец и Айфеловата кула, ще останат затворени.

 

 

""

 

 

Пенсионната реформа заемаше централно място като част от програмата на президентската кампания на Еманюел Макрон през 2017 година и изглежда засега той няма намерение да отстъпи от нея. Оставка подаде комисарят Жан-Пол Делевой, отговорен за реформата, след като тя стана обект на недоволство.

 

ЗАЩО ИДЕИТЕ НА МАКРОН ПРЯКО ЗАСЯГАТ БЪЛГАРИЯ

 

Представителите на железницата във Франция стачкуват от 5-и декември досега и отхвърлят възможността за „коледно примирие“, поискано от правителството.

 

И докато никоя от страните не изглежда да е склонна да отстъпва, заплахата от спирането на транспорта за коледните празници в страната става все по-реална.

 

 

Източник: Politico The New York Times

Снимки: DW

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции