<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46022" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Нощният режим" на електронните устройства всъщност пречи на съня ви

18 Декември 2019
0 1918

"Нощен режим“ е една от онези функции, за които може да знаете, само защото телефонът ви непрекъснато ви напомня за нея. В един момент, докато лежите в леглото си вечер и сърфирате в интернет, устройството ви може учтиво да предложи да активирате функция, която променя цветовете на вашия екран от по-студения към по-топлия край на спектъра, което се предполага, че ще ви помогне да спите по-добре.

 

Изводите от проучване, ръководено от д-р Тим Браун и публикувано в Current Biology обаче сочат, че се случва точно обратното. Изследването, което е проведено върху мишки, изглежда обръща представата, че синята светлина нарушава съня, тъй като топлата жълта светлина всъщност е дори по-лоша.

 

Откъде се е зародила идеята за ограничаване на синята светлина от екраните?

 

Всичко започнало преди около 20 години с откриването на ролята, която меланопсина – чувствителен към светлина протеин, намиращ се в окото – играе за регулиране на биологичния ни часовник.

 

„Меланопсинът е главиният протеин в окото, който открива яркостта на цветовете", каза Браун. Тъй като той е по-добър в откриването на фотони с къса дължина на вълната, се смята, че синята светлина има предимство, но всъщност самите клетки на ретината определят цвета.

 

„Ретината на окото също играе роля и прави обратното на това, което повечето хора си мислят“, добави Браун.

 

Според проучването нивата на яркост са по-важни от цвета, когато става въпрос за стимулиране на биологичния часовник, но когато светлината е еднакво слаба, синьото всъщност е по-нежно към окото от жълтото.

 

Това е логично, защото дневната светлина е жълта, здрачът е син, а изгревът и залезът са доста надеждни начини за биологичния ви часовник да определи колко е часът. Разбира се, за момента това проучване е проведено единствено върху мишки, и изводите са твърде общи.

 

„Смятаме, че има основателна причина да мислим, че това е вярно и за хората“, пише все пак д-р Браун в доклада за проучването.

 

В крайна сметка трябва да се извлече един по-очевиден извод и той е, че ако телефонът ви казва да преминете в нощен режим, може би време е да го оставите настрана. Защото всъщност не цветът на екрана ви държи  будни, а всичко онова, което телефонът ви предлага като алтернатива, за да не спите в 2 часа сутринта.

 

Има само един истински "нощен режим" – бутонът за изключване на екрана.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции