<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46032" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Виенската държавната опера карала децата балетисти да пушат, за да не пълнеят

18 Декември 2019
0 1638

Децата във Висшата балетна академия на Държавната опера във Виена били насърчавани да пушат, за да контролират теглото си, сочи разследване, цитирано от Би Би Си.

 

Специална комисия разследва твърденията, че академията застрашава здравословното състояние на учениците. Твърди се, че младите балетисти са били изложени на сурови процедури и тренировки.

 

„Ясно е, че децата и юношите не са достатъчно защитени от дискриминация, пренебрегване и негативни медицински ефекти“, се посочва в доклада на комисията. В него се казва също, че тежестта на тренировките е слабо контролирана и "застрашава благосъстоянието на децата".

 

В отговор Виенската държавна опера заяви, че вече е намалила броя на изпълненията на учениците и ще проучи доклада, преди да даде пълен отговор.

 

Академията, създадена през 1771 г., е една от най-престижните балетни школи в Европа. Много от нейните възпитаници танцуват в Лондонския кралски балет и Американския балетен театър в Ню Йорк.

Скандалът започна през април, когато австрийският вестник Falter публикува разследване, в което се твърди, че някои деца са били удряни, а други са получавали подигравки заради физиката си.

 

Австрийският министър на културата Александър Шаленберг призова за спешни действия за разрешаване на ситуацията.

 

 

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции