<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46100" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Google обяви, че Васил Левски се е самоубил, алармираха възмутени потребители (снимка)

20 Декември 2019
0 3738

"Самоубийство" e посочено като причина за смъртта на Васил Левски в най-големият уеб портал и търсачка Google. За това ни сигнализираха възмутени последователи на Фейсбук страницата ни. 

 

 

При справка в Google за една от най-святите личности в българската история освен датата и място, като причина  за смъртта на Левски излиза "самоубийсто", въпреки, че всички добре знаем, че Апостола на Свободата е екзекутиран заради своята революционна дейност за освобождението на България.

 

 

""

 

 

Васил Левски е заловен в Къкринското ханче край Ловеч през 1872 г. Обесен е в София на 6 февруари (18-и нов стил), 1873 г.

 

 

 

""

 

Google извлича информацията си от най-голямата онлайн енциклопедия "Уикипедия". Най-вероятно в случая става въпрос за злонамерено действие от потребител, който е влязъл в  статията на Васил Левски в Уикипедия, където има опция "edit", чрез която е променил причината за смъртта му.  Такова действие се отразява автоматично и на търсенията в Google. Към момента информацията в Уикипедия е коригирана и вярна, но не се е актуализирала при търсенето в Google. 
 

 

Търсачката позволява на потребителите да докладват, ако има грешка в данните. До момента на излизането на материала ни обаче информацията все още не беше поправена. 

 

 

 

Източник: Фейсбук

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции