<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46137" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нигерийските студенти, объркани от хърватската полиция за бежанци, се прибраха у дома

22 Декември 2019
0 1643

Двамата нигерийски студенти, депортирани по погрешка в Босна от хърватските власти по подозрение, че са нелегални мигранти, се завърнаха у дома, пише The Guardian.

 

 

ХЪРВАТИЯ ДЕПОРТИРА ПО ПОГРЕШКА ДВАМА НИГЕРИЙСКИ СПОРТИСТИ В БОСНА (СНИМКИ)

 

Абиа Ученна Александро и Ебо Кенет Чинеду, които пристигнаха в Хърватия на 12 ноември за участието си в международен спортен форум за студенти с редовни визи бяха спрени за проверка на документите в Загреб в нощта преди заминаването си.

 

 

Нигерийските студенти, объркани от хърватската полиция за бежанци, се прибраха у дома

 

 

„Опитахме се да обясним, че паспортите ни са останали в хостела и че имаме редовни визи, но те (полицаите) не обърнаха внимание на думите ни”, споделил Чинеду пред медиите.

 

 

Както се твърди, двамата били отведени като нелегални мигранти, натоварени на бус и откарани до границата с Босна и Херцеговина, където заедно с група нелегално преминаващи били откарани в босненски лагер.  

 

 

 

 

„Помолих ги още веднъж да проверят за нас”, допълнил Чинеду, „но те изобще не ме слушаха. Изритаха ме в гърба и ме заплашиха, че ще ме застрелят, ако не тръгна с тях.”

 

 

Така Ученна и Чинеду се озовават в лагера за мигранти във Велика Кладуша, Босна и Херцеговина, където са настанени, заедно с хиляди други нелегални мигранти в палатки без отопление и вода при температури до минус 2 градуса.

 

 

По-късно двамата са преместени в имиграционен център  в Сараево, където са държани до заминаването си в Нигерия пестнайсет дни по-късно.

 

 

Тъй като нигерийците изразиха желание да се завърнат в родината си, службата за чужденците се свърза с посолството на Нигерия в Будапеща, а те, от своя страна, предложиха да заплатят за завръщането на гражданите им в родината”, пишат босненски медии. „В петък двамата студенти са заминали за Нигерия с полет през Истанбул.”

 

 

Тежкото положение на двамата студенти бе отразено като новина по целия свят и предизвика спор между Хърватия и Босна.

 

 

“Тези хора са жертви на незаконни действия от страна на хърватска страна”, заяви пред “Ал Джазира” Драган Мектич, министърът на сигурността на Босна и Херцеговина. „Очевидно е, че хърватската полиция насила ги е транспортирала “.

 

 

Хърватската полиция, от своя страна, отрече всякакви нарушения, като се оправда със съмнения относно намеренията на двамата спортисти. 

 

 

“Полицейските служители вече са свидетели на случаи на лица, които правят опит, дори злоупотребяват с участието си в спортни състезания в Хърватия, да останат в страната или да продължат незаконно пътуването си до други европейски страни”, казаха от полицията.

 

 

На въпроса защо те твърдят, че са депортирали нигерийците в Босна, знаейки, че са влезли в Хърватия легално с полет до Загреб, хърватската полиция се аргументира, че студентите сами са пропуснали обратния си полет.

 

 

“Имаме информация за законното им влизане в Хърватия, но не и за излизането им, което според билетите им за връщане трябваше да се състои на 17 ноември тази година”, се казва в официално изявление. 

 

 

Според данните на The Guardian  обаче билетите за връщане на нигерийските студенти потвърждават твърденията им, че обратният им полет е трябвало да се извърши на 18 ноември, а не на 17 ноември, както твърди хърватската полиция.


 

 

НАСИЛИЯ И ИЗДЕВАТЕЛСТВА ПО ГРАНИЦИТЕ НА ЕС, ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ?


 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции