<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46188" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Немците се страхуват повече от Тръмп, отколкото от Путин

26 Декември 2019
0 978

На въпрос от проучване, направено в Германия кой световен лидер представлява по-голяма заплаха за световната сигурност, 64% от анкетираните са посочили президента на САЩ Доналд Тръмп пред руския му колега Владимир Путин. Това показа анкетата на YouGov, публикувана в навечерието на срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки.

 

Германската антипатия към Тръмп обаче не свършва дотук, тъй като 56% от анкетираните смятат, че Путин е по-компетентен от Тръмп, като само 5% мислят обратното.

 

36% от германците намират Путин и за по-приятен от Тръмп, докато 6% са на другото мнение, въпреки факта, че повечето от анкетираните са отказали да отблежат мнението си по този въпрос.

 

Може би най-изненадващото е, че 44% мислят, че Путин е по-мощен от Тръмп, в сравнение с 29-те процента, които смятат, че президентът на САЩ има повече власт.

 

Германските консерватори също споделят неприязънта на широката общественост към Тръмп. Хората, които гласуваха за Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, също намират Путин за по-уравновесен, компетентен и властен от президента на САЩ по маржове, подобно на анкетираните.

 

Всъщност консервативните избиратели са дори по-склонни (66%) да класират Тръмп като по-голямата заплаха за хората.

 

В скорошно интервю за вестник „Bild am Sonntag“ германският външен министър Хайко Маас отправи и предупреждение за американския президент:

 

"Диалогът изисква яснота, а в системата на Тръмп липсва такава", заяви Маас.

 

"Всеки, който се подчинява на партньорите си, рискува в крайна сметка да бъде губещият. Едностранните сделки в ущърб на партньорите на Америка нараняват и самите Щати."

 

Маас каза обаче, че двустранната среща на двамата лидери може да направи света по-спокоен.

 

"Би било крачка в правилната посока, ако тази среща също даде някакви признаци за ядрено разоръжаване", каза Маас.

 

От една страна германците се опасяват, че "алфа" тенденциите на Тръмп и Путин могат да се сблъскат, засилвайки напрежението между двете най-големи военни сили в света, но от друга те може би дори повече се страхуват, че Тръмп и Путин може да мислят прекалено еднакво.

 

Много хора се опасяват, че честата враждебност на Тръмп към НАТО може да играе за стратегическата цел на Путин да разедини Запада и да увеличи влиянието на Русия по света.

 

"Доналд Тръмп ще се срещне с Владимир Путин – човекът, на когото се възхищава и който се превърна в противник на Запада", пише седмичното информационно списание Der Spiegel в настоящата си водеща статия.

 

"Ако се окаже, че срещата в Хелзинки е между двама съмишленици, това може да разклати Европа до основите ѝ", пише още в статията.

 

Основен аспект на тревогата в Германия е убеждението, че бизнесменът и бившата риалити звезда Тръмп може би подценява твърде много политическия ветеран Путин.

 

"Американският президент ще се озове на среща с бивш офицер от КГБ, който е останал на власт 18 години, докато потиска опозицията, манипулира демократичните избори и няма скрупули относно използването на насилие", съобщава Spiegel.

 

"Някой, който знае точно какво иска", пише още изданието.

 

Причините за германската антипатия към американския президент обаче са по-дълбоки отколкото просто недоволство от ръководството на Тръмп – германците просто имат различни приоритети.

 

В ново проучване, проведено от организацията "Emnid" за Bild, анкетираните бяха помолени да класират кои политически въпроси считат за най-важни.

 

Въпросът за увеличаването на разходите за отбрана, което е главен приоритет на Тръмп, бе класиран последен, след като само 16% от анкетираните го смятат за най-важен.

 

Според анкетата германците също не са особено загрижени за увеличаването на миграцията към Европа – само 38% са заявили, че „ограничаването на имиграцията“ би трябвало да бъде приоритет.

 

Това обаче, което тревожи най-много германците е да не останат бедни в напреднала възраст, да поддържват равните образователни възможности за всички и да подобрят здравната си система.

 

 

Източник: Deutsche Welle

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции