<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46198" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2020 ще е годината на електрическите автомобили, твърдят анализатори

26 Декември 2019
0 2245

Европейските производители на автомобили ще превърнат 2020 г. в годината на електрическите автомобили, твърдят анализатори от индустрията, тъй като най-големите световни концерни ще трябва да намалят значително емисиите на въглероден диоксид от своята продукция.

 

Досега електрическите автомобили бяха насочени най-вече към доста затворен пазар, но 2020 г. ще стартира с водещи електрически автомобили на познати имена като Mini, Opel и Fiat.

 

Броят на моделите електрически превозни средства, достъпни за европейските купувачи, ще скочи от по-малко от 100 до 175 към края на 2020 г., според IHS Markit, а до 2025 г. ще има повече от 330, въз основа на анализ на съобщенията на компаниите.

 

Новите усилия ще допринесат към бързо разрастващия се пазар, тъй като търсенето на превозни средства с ДВГ постепенно намалява.

 

Прогнози на LMC Automotive предполагат, че през 2020 г. в ЕС ще бъдат продадени над 540 000 електрически автомобила, което е доста по-голямо число от 319 000 за 2019 година.

 

На 1 януари влизат в сила и новите правила на Европейския съюз, които ще наложат натиск и санкции върху производителите на автомобили, ако средните емисии на въглероден диоксид от автомобилите, които продават, е над 95 g на километър.

 

В случай, че те надхвърлят тази граница, ще трябва да платят глоба в размер на 95 евро за всеки грам над границата, умножено по общия брой автомобили, които продават.

 

Глобите за свръхемисии биха били над 33 милиарда евро спрямо данните за продажбите от 2018 г., според анализ на Jato Dynamics, илюстриращ степента на промяната, която производителите на автомобили трябва да направят за доста кратък период от време.

 

Фелипе Муньос, който е направил анализа заяви, че все още ще има големи глоби, тъй като компаниите продължават да продават печеливши автомобили с двигатели с вътрешно горене и изпитват трудности да свалят цените на електрическите автомобили, за да се изравнят с тези използващи ДВГ.

 

"За производителите на автомобили е много трудно да променят производствената инфраструктура за толкова кратък период от време", твърди той.

 

Някои анализатори обаче гледат по-скептично към индустрията, породила скандала с Дизелгейт, в който беше доказано, че Volkswagen и Daimler умишлено са избегнали правилата за вредни емисии. Производителите на автомобили обаче успешно лобираха за ново правило, което гласи, че автомобилите, отделящи по-малко от 50 g въглероден диоксид на километър ще се превъринат в така наречените "суперкредити" – противоречива политика, която означава, че всяко продадено електрическо превозно средство ще се счита за два автомобила.

 

Това улеснява производителите на автомобили да постигнат целите си, дори ако средните емисии от техните автомобили действително са по-високи от предвидените.

 

Продажбите на чисто електрически превозни средства все пак ще бъдат омаловажени от тези на автомобилите с конвенционални двигатели, както и тези с хибридни, които използват мощността на батерията заедно с тази на вътрешното горене.

 

Въпреки това скокът на електрическите превозни средства вероятно ще допринесе за значително намаляване на цените, тъй като производителите ще се конкурират за купувачи отвъд ранните потребители на новите технологии.

 

Консултантите от Deloitte изчисляват, че пазарът ще достигне върховата си точка през 2022 г., когато цената на електрически автомобил ще се изравни с тази на кола с ДВГ.

 

Отделни проучвания на Международния съвет за чист транспорт показаха обаче, че това вече се е случило през февруари в пет европейски държави, включително Великобритания.

 

Въпреки това, скандали като Дизелгейт накараха инвеститорите да осъзнаят необходимостта от още по-голямо увеличаване на продажбите на електрически автомобили и спазването на правилата за емисиите.

 

Както знаем, марката е нещото, което крепи един производител на автомобили и неспазването на правилата може да повлияе неблагоприятно върху репутацията ѝ, и в крайна сметка върху продажбите.

 

Нарастващото търсене от страна на потребителите също се отнася и за употребявани електрически автомобили, като уебсайтът за обяви за коли "CarGurus" установи, че цените на някои модели са се повишили през 2019 г.

 

Том Лийтс, главен изпълнителен директор на конкурентната платформа за продажба на автомобили "Motorway", заяви, че пазарът расте изключително бързо.

 

„Очакваме този сегмент да расте от година на година за поне още 10 години, тъй като делът на електрическите автомобили на пазара продължава да расте с огромни темпове“, каза Лийт

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции