<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46326" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Русия разкри план за „използване на предимствата“ от климатичните промени

06 Януари 2020
0 621

Русия разкри план за приспособяване на икономиката и населението си към изменението на климата, като целта ѝ е да избегне щетите, но и да „използва предимствата“ на по-топлите температури.

 

Документът, публикуван на уебсайта на правителството в събота, очертава план за действие и признава, че промените в климата имат „виден и нарастващ ефект“ върху социално-икономическото развитие, живота, здравето и индустрията на хората.

 

Русия се затопля средно 2,5 пъти по-бързо от другите места по планетата, а „първият етап“ от двугодишния план е индикация, че правителството официално признава това като проблем, въпреки твърденията на Владимир Путин, че човешката дейност не е причината за глобалното затопляне.

 

"НЕКА СИ ГОРЯТ". ПОЖАРИТЕ В СИБИР ВЕЧЕ СА НА ПЛОЩ ПОЧТИ КОЛКОТО ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ

 

В плана са изброени превантивни мерки като изграждане на язовири, преминаване към по-устойчиви на суша култури, както и подготовка за кризисни ситуации, включително ваксинации или евакуации в случай на бедствие.

 

Според руското правителство изменението на климата представлява риск за общественото здраве, застрашава вечните ледове в Сибир и увеличава вероятността от инфекции и природни бедствия. Тези последствия от глобалното затопляне също могат да доведат до миграция на различни видове животни от обичайните им естествени среди.

 

Възможните „положителни“ ефекти обаче са намаленото използване на енергия в студените региони, разширяването на селскостопанските площи и навигационни възможности в Северния ледовит океан.

 

Освен списъка с 30 предпазни мерки, правителството ще изчисли рисковете от това руските продукти да станат неконкурентоспособни и да не отговарят на новите стандарти свързани с климата, като също така ще подготви нови образователни материали за преподаване на климатичните промени в училищата.

 

Русия е една от най-уязвимите страни що се отнася до изменението на климата, тъй като тя има огромни арктически региони и инфраструктура, изградена над вечно замръзнали зони.

 

Москва официално прие Парижкото споразумение за климата през септември миналата година и разкритикува оттеглянето на САЩ от пакта. Путин обаче многократно отрича научния консенсус, че изменението на климата се дължи основно на емисиите, произтичащи от човешката дейност, като миналия месец заяви, че "естествените процеси във Вселената" са причината за него.

 

Той също така разкритикува и Грета Тунберг, описвайки я като неинформирана и заблудена тийнейджърка, която може би се използва за постигане постигане на нечии интереси.

 

ВЪЗРАСТНИ ХОРА С ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ УПОТРЕБЯВАТ ГРЕТА ТУНБЕРГ, СПОРЕД ВЛАДИМИР ПУТИН

 

 

Путин многократно изразява и скептицизъм по отношение на слънчевата и вятърната енергия, като изрази своята тревога за опасностите от турбините за птиците и червеите, тъй като ги кара да „излизат от земята“ посредством вибрации. Въпреки че има доказателства, че големите инфраструктури за вятърна енергия могат да представляват риск за птиците, редица изследвания твърдят, че те вредят и на червеите.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции