<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Земята е по-зелена в сравнение с преди 20 години, благодарение на Китай и Индия

06 Януари 2020
0 2138

НАСА има добри новини – светът днес е по-зелено място, отколкото преди 20 години. А промяната е благодарение на Китай и Индия, пише Форбс.

 

Оказва се, че именно тези страни са отговорни за най-голямото озеленяване на планетата през последните две десетилетия. Двете най-гъсто населени държави също така прилагат амбициозни програми за засаждане на дървета и увеличават прилагането на нови технологии в областта на селското стопанство.

 

Индия продължава да чупи световните рекорди в засаждането на дървета, като в един от случаите 800 000 индийци засадиха 50 милиона дървета само за 24 часа.

 

МАСИРАНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ГОРИТЕ МОЖЕ СЕРИОЗНО ДА ЗАБАВИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ (ВИДЕО И СНИМКИ)

Неотдавнашното откритие на НАСА е публикувано в сп. Nature Sustainability. То сравнява сателитните данни от средата на 90-те години на миналия век със съвременни изображения с висока разделителна способност.

 

 

""

 

Картата по-горе показва относителното озеленяване (увеличаване на растителността) и покафеняване (намаляване на растителността) по целия свят. Както можете да видите, и Китай, и Индия имат значително озеленяване.

 

Иначе и двете държави преминаха през фази на мащабно обезлесяване през 70-те и 80-те години. Сега обаче те са пример, че с необходимото желание щетите могат да бъдат поправени.

 

 

Източник: Форбс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции