<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46374" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Проучване откри, че мозъкът на децата се „свива“, ако са пренебрегвани

07 Януари 2020
0 610

Децата, които търпят родителско пренебрегване, лишения и несгоди, растат с по-малки мозъци, сочи проучване, цитирано от Би Би Си.

 

Изследователите от King's College London проследили осиновени деца, които прекарвали време в "адски" румънски сиропиталища. Те са израснали с мозъци с 8,6% по-малки от останалите осиновени деца.

 

Учените казват, че това е "първото и най-убедително" доказателство за въздействието на неглижирането на децата върху развиващия се мозък.

 

Ужасяващите грижи в сиропиталищата се проявяват след падането на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску през 1989 година. 

 

"Спомням си телевизионните снимки на тези институции, те бяха шокиращи", заяви пред Би Би Си проф. Едмънд Сонуга-Барке, който води изследването сред тези деца. Той определи институциите като „адски дупки“, където децата "бяха приковани в детските си креватчета, мръсни и изморени“.

 

Децата били лишени физически и психологически с малко социален контакт, без играчки и често с болести. Малчуганите от изследването са прекарали между две седмици и  четири години в такива институции.

 

Предишни проучвания върху деца, които по-късно са осиновени от любящи семейства във Великобритания показаха, че те все още изпитват проблеми с психичното здраве в зряла възраст. Документирани са разстройства като аутизъм, хиперактивност с дефицит на внимание, разстройство на социалната ангажираност и други.

 

Най-новото проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, е първото, което сканира мозъка, за да стигне до заключенията.

 

Според изследователите тези открития биха могли да помогнат за обясняване на по-ниския коефициент на интелигентност при деца и възрастни, които са расли в домове са сираци. Това, което изследването не може да обясни обаче, е какво точно в пренебрегването и лишаването от ранен живот оказва това влияние върху мозъка, така че са необходими още проучвания.

 

10 ГОДИНИ СЛЕД МОГИЛИНО УСЛОВИЯТА В ДОМОВЕТЕ ЗА ДЕЦА У НАС СА СЪЩИТЕ, ПОКАЗВА НОВ ФИЛМ НА ВВС

 

Темата за условията в румънските институции за деца без родителска грижа веднага напомня и за ужаса в Могилино, България. Съвсем наскоро нов филм на Би Би Си показва, че 10 години, след като домът стана печално известен със зверското отношение към децата, нищо не се е променило и домовете за сираци у нас са все така зловещи.

 

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции