<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46403" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ботове и тролове разпространяват фалшиви сигнали за умишлени палежи в Австралия

08 Януари 2020
0 553

Анализ на социалните мрежи показа, че акаунтите на ботове и тролове са замесени в „дезинформационна кампания“, която преувеличава ролята на умишлените палежи в катастрофата на бушуващия огън в Австралия, пише Гардиън.

 

Пожарите, които горят в цялата страна, са придружени от многократни предположения за епидемия от палежи. В някои случаи фалшивите твърдения се използват за подкопаване на връзката между сегашните пожари и по-дългите, по-интензивни сезони на пожари, породени от климатичните промени.

 

 

""

 

 

Д-р Тимъти Греъм, старши преподавател по анализ на социалните мрежи в Куинсланд, разгледал съдържание, публикувано в хаштага #arsonemergency в Туитър, като оценил 1340 туитове, 1 203 от които са уникални, публикувани от 315 акаунта. Използвайки инструмент за откриване на ботове, той се сдобил с извадка за характеристики, които ги отличават.

 

Предварителният му анализ установил, че вероятно има „текуща кампания за дезинформация“ с хаштага на #arsonemergency в Туитър вследствие на „подозрително високия брой акаунти, подобни на ботове и тролове“.

 

 

""

 

 

По подобен начин той открил и голям брой подозрителни акаунти, публикуващи с хаштаговете #australiafire и #bushfireaustralia.

 

ПОЖАРНИКАРИ ТАНЦУВАТ ОТ РАДОСТ, ДОКАТО ВАЛИ ДЪЖД НАД ПОЖАР В АВСТРАЛИЯ (ВИДЕО)

 

"Изглежда внезапно Австралия е залята от дезинформация в резултат на тази екологична катастрофа", заяви Греъм. „Разглеждайки видовете акаунти, които публикуват с хаштага #ArsonEmergency, виждаме, че това са хора, които са хиперидеолози, които се държат по начин, който не отразява пиведението на обикновения потребител".

 

Според учения теориите на конспирацията, които циркулират (включително че палежи са основна причина за пожарите), отразяват засиленото недоверие към научната експертиза, скептицизма към медиите и отхвърлянето на либералната демократична власт. 

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции