<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46468" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Феновете на Малмьо настояват статуята на Ибрахимович да бъде преместена в друг град

09 Януари 2020
0 964

"Ядосани сме, защото вярва, че може да прави каквото си поиска и все пак да бъде обичан. Той не разбира какво е да си истински привърженик", каза Саймън Бенгтсон – само един от многото фенове на Малмьо, които не са готови да простят на Златан Ибрахимович.

 

Нападателят ветеран вече не е икона в Малмьо фигуративно и буквално, след като купи 25% дял в клуба Хамарби и заяви, че иска да го направи „най-добрия футболен отбор в Скандинавия“.

 

Това бе и преломната точка в отношенията му с Малмьо, които се простират 25 години назад в миналото до момента, когато Златан за първи път се присъедини към клуба като дете.

 

Статуята в чест на рекордния голмайстор на Швеция бе открита в Малмьо едва през октомври, когато блестящия Ибрахимович заяви пред присъстващата тълпа, че тя е в чест на "всички, които не се чувстват добре дошли".

 

Нападателят визираше трудностите, с които се е сблъсквал като имигрант, израснал в тогавашната хомогенна Швеция. Тогава и самият той не предполагаше обаче, че самата статуя скоро ще стане персона нон грата в града.

 

В ранните часове на 5 януари вандали отрязаха скулптурата в частта на глезените, вследствие на което тя се срути. Това бе последният удар от серия атаки върху статуята, след инвестицията му в Хамарби, включваща отрязване на носа ѝ, боядисване със спрей и дори опит за палеж..

 

 СТАТУЯТА НА ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ В МАЛМЬО БЕ ПРЕМАХНАТА СЛЕД ВАНДАЛСКИ ПРОЯВИ ВЪРХУ НЕЯ (ВИДЕО)

 

"Бих казал, че голяма част от феновете на Малмьо са разочаровани от Златан", каза Бенгтсон пред BBC.

 

"Нито един от хората, които познавам, не го защитава. Разбира се, някои смятат, че вандалството е грешно, но в същото време разбират защо се случва всичко това", добави той.

 

Въпреки че Ибрахимович никога не е печелил трофей в Швеция и е изиграл по-малко от 50 мача за Малмьо, привържениците на клуба виждаха успеха на Ибрахимович като източник на лична гордост.

 

Сега те се чувстват ужасно разочаровани, а чувството на гордост вече няма как да бъде върнато.

 

„Преди той беше нещо, с което се гордеехме. В нашия клуб бе възпитана една световна суперзвезда, но сега не никой не иска да чува нищо за него“, твърди Бенгтсон.

 

 

""

 

 

"Той смята, че трябва да сме благодарни за това, което е направил за нас, но всъщност той не е направил нищо за Малмьо. Той просто бе продаден за много пари и това е края на историята", добави той.

 

Друг привърженик на Малмьо – Александър Ивановски също сподели, че приема действията на футболиста като предателство, породено от решението му да помогне за растежа на Хамърби, а не на Малмьо.

 

Причината феновете да са толкова гневни е това, че той влезе в противоречие с думите, които винаги е казвал. Той винаги е твърдял, че Малмьо е неговият роден град, винаги ще го обича и няма клуб, който да е по-голям или ще може да бъде по-голям от него", каза той.

 

Начинът, по който Ибрахимович избра да обяви бизнес хода си с Хамарби, е направило нещата още по-лоши, твърди Ивановски.

 

„Ако той бе купил 25-те процента и не бе говорил за това или казал нещо за Малмьо, щяхме да го приемем. Той обаче купи една четвърт от клуба, след което заяви, че иска да го направи най-силния в Скандинавия. Той не просто заби нож в гърба на Малмьо – той го завъртя, за да разгневи още повече феновете на Малмьо", добави той.

 

Недоволството в града е толкова голямо, че вече има дилема за местната власт за това какво трябва да се случи със статуята.

 

В случай, че бъде възстановена и върната, вандализмът вероятно ще продължи, ако не бъдат инвестирани ресурси в затягане на сигурността – ход, който няма да се възприеме добре от данъкоплатците в един луд по футбола град. Ако обаче се премести някъде друге, то съобщението ще бъде, че вандалите са спечелили.

 

Това, което властите няма да могат да направят, е да заровят главите си в пясъка. Петиция с искане скулптурата да бъде преместена вече има осем пъти повече от необходимия брой подписи, за да се гарантира, че въпросът ще бъде обсъден от местната власт до края на февруари.

 

Може би както създателят на статуята предложи по-рано тази седмица, скулптурата би била приета много по-добре в града, в който Златан е прекарал повечето време от живота си в зряла възраст и в момента играе за неговия клуб – Милано.

 

 

Източник: BBC

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции