<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46972" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Скандалният закон "да се омъжиш за изнасилвача си" предстои да се гласува в Турция

23 Януари 2020
0 216

Внесоха за гласуване в турския парламент спорния нов закон, позволяващ на мъже, изнасилили момичета под 18 години, да избегнат съдебно наказание като се оженят за жертвите си. Законът, станал известен като "да се омъжиш за изнасилвача си" беше представен в парламента, за да може другата седмица депутатите в Турция да го обсъдят и гласуват, пише Daily Mail

 

 

 

""

 

 

ДРАСТИЧЕН РЪСТ НА УБИЙСТВАТА НА ЖЕНИ ПРИ ДОМАШНО НАСИЛИЕ

 

 

Критиците на текстовете твърдят, че предложеният закон реално узаконява изнасилванията, позволява насилието и сексуалната експлоатация на деца.  Организацията на Обединените Нации предупреди, че законът действително легализира изнасилванията на деца и би дал безнаказаност за насилниците. Опозиционните депутати също осъдиха законопроекта, като предупредиха, че подобен закон ще доведе до още случаи на насилие спрямо момичета и насърчаване на малтретирането.

 

 

Подобен законопроект бе внесен пред турския парламент през 2016 г., но той бе оттеглен, след като предизвика възмущение в световен мащаб.

 

 

В края на миналата година жени депутати в турския парламент от основната опозиционна Републиканска народна партия протестираха срещу промените. Те излязоха на улицата, показвайки снимки на жени, убити от мъжете си и скандираха "Изнасилвачът си ти“ и "Вие сте убиецът: ченгета, съдии, държава и президент".

 

Според Световната здравна организация 38% от жените в Турция са подложени на насилие от партньорите си през целия си живот, в сравнение с около 25% в Европа.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции